Slané palačinky pro zdraví

V sobotu není třeba nijak moc vyvařovat, říkává se u nás doma, ale stejně se někdo nakonec ke sporáku postavit musí, protože žaludek se ozývá, ať je pátek nebo svátek.

Tentokrát jsme si dali palačinky, ale protože sladké už jsme v poslední době měli několikrát, byly naslano. Tak se mi aspoň podařilo vpašovat do členů rodiny nějaké vitamíny. Důležité je vymyslet náplň, která bude všem chutnat.

1 cibule

1 stroužek česneku

červená paprika

1 rajče

2 čerstvé žampiony

listy mangoldu nebo špenátu

sůl, pepř

koření či bylinky podle chuti

na těsto:

500 ml mléka nebo kefíru

1 vejce

200 g hladké mouky

špetka soli

koření/bylinky

sýr na postrouhání na ozdobu

Základem je osmažená cibulka, když bude na sádle, o to bude lepší. K ní můžeme protlačit stroužek česneku a nakrájenou zeleninu, kterou najdeme v ledničce nebo ještě na zahrádce. V restauraci by vám určitě nabídli listový špenát s kozím sýrem, to je taky varianta.

Použít ale můžeme nakrájené čerstvé žampiony, nastrouhanou cuketu, červenou papriku na tenké proužky, ať mají palačinky barvu, rajčata na kolečka nebo třeba mangold. Chutná podobně jako špenát a má také krásné sytě zelené listy.

Osolíme, opepříme a okořeníme oblíbeným kořením. Zatímco se náplň restuje, na vedlejší pánvi smažíme tenké palačinky z jednoduchého těsta – do půl litru mléka nebo kefíru rozkvedláme vajíčko, přidáme asi dvacet deka nebo deset vrchovatých lžic mouky a špetku soli.

Pokud chceme palačinky pikantní, přidáme koření a bylinky nejen do náplně, ale i do těsta. Nakonec zabalíme zeleninu do palačinek a posypeme strouhaným sýrem.

autor: dak

Související

  • Kuře s rýží z jednoho pekáče

    Naši posluchači nám občas posílají úžasné recepty – mailem, někdy i poštou. Ale když se setkáme osobně, a můžu si popovídat a recept natočit i pro ostatní.

  • Matjesový salát

    Když začnete pátrat po receptu na matjesový salát, zjistíte, že existuje recept ruský, dánský nebo holandský a že matjesy jsou vlastně ryby.