Podzimní pálivá polévka
Polévek vaříme hodně, čím je větší zima, tím jsou hustší a sytější. Podzimní a zimní polévky jíme proto, aby nás zahřály, a podle toho volíme ingredience.
Na pikantní zeleninovou polévku potřebujeme zeleninový základ, tedy cibuli, půlku květáku, menší cuketu nebo půlku velké a dva batáty, tedy sladké brambory.
K tomu potřebujeme trošku výrazného koření, připravíme si římský kmín, kurkumu, mletý pepř a chilli papričku.
- 1 velká cibule
- 1/2 květáku
- 2 batáty
- 1 menší cuketa
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- zeleninový vývar (nemusí být)
- 1 chilli paprička
- sůl a čerstvě mletý pepř
- zakysaná smetana a solené pistácie k podávání
Všechnu zeleninu si připravíme na malé kousky, jak cibuli, tak květák na růžičky a batáty s cuketou na kostičky.
Cibuli hodíme do vysokého hrnce na olej a počkáme, až zesklovatí. Teď přijde na řadu koření - asijské oblíbené koření kurkuma a římský kmín se krásně rozvoní, než je zalijeme vodou nebo vývarem.
Do polévky už přidáme jen zeleninu a necháme lehce osolené povařit, dokud kousky zeleniny nezměknou. Ochutnáme, a pokud je potřeba více soli, dosolíme, přidáme čerstvě pomletý pepř a pokud nehodláme polévku podávat dětem nebo příliš citlivým osobám, vhodíme na malinké kousky nakrájenou chilli papričku.
Ovšem pozor, aby byla chuť polévky opravdu zajímavá, k talíři nachystáme misku zakysané smetany se slanými pistáciemi nakrájenými také na kousky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.