Mrkvová buchta s ořechy

Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.

Když mi zdravotní sestra Marie Samková nabídla svou mrkvovou buchtu s ořechy, byl to právě tento případ. O recept jsem poprosila a samozřejmě si ho nenechám pro sebe. Navíc je hrnkový, a tak jej zvládneme i bez použití kuchyňské váhy.

Ingredience
  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 - 2 hrnky třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1 a 1/4 hrnku oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody
  • špetku soli
  • 1 hrnek rozsekaných ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • vanilková tresť nebo 1 lžička vanilky z lusku

Potřebujeme oloupat a nastrouhat tři hrnky mrkve. Dále dva hrnky polohrubé mouky, dva hrnky třtinového cukru, ale může být i méně. Nachystáme si také čtyři vajíčka a hrnek a čtvrt oleje na pečení. Do těsta přidáme také 2 lžičky prášku do pečiva, dvě lžičky jedlé sody a špetku soli.

Vůni buchtě dodá trocha vanilky nebo vanilkové tresti, ale klidně můžeme vynechat. Podobně zní doporučení na přidání kakaa – pokud chcete, pak vsypte dvě lžíce, ale buchta je tak dobrá, že se obejdeme i bez kakaa.

Poslední přísada je ale moc důležitá – hrnek najemno nasekaných vlašských nebo lískových ořechů. Teprve ty dodají to něco navíc. Recept patří k těm jednoduchým, takže všech no jen smícháme, vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu a upečeme na 180 stupňů.

autor: dak

Související

  • Mrkvové přehýbance

    Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den. 

  • Jablka v županu

    Víte proč jablka ve vodě plavou? Protože v každém je skoro čtvrtina vzduchu, který je nadnáší.

  • Jablkovec od Svojanova

    Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.