Bramborový koláč s cibulí

Když přemýšlím, co uvařit, většinou mi stačí vědět, že máme doma dost brambor. Z brambor se dají vyrobit neuvěřitelné dobroty a o spoustě z nich už jsme tady mluvili.

Dnes vám dám tip na koláč z brambor, kde hraje prim cibule.

750 g brambor

3 vejce

100 g polohrubé mouky

100 g nastrouhaného čedaru

sůl, pepř

2-3 červené cibule

oregano

máslo

Aby na bramborách pěkně vynikla, sežeňte si červenou kuchyňskou cibuli, budou vám stačit dva až tři kousky. Chuť dobrotě dodá tučný výrazný sýr – třeba cheddar a koření, doporučený je pepř a oregano.

Tři čtvrtě kila brambor nejprve oloupeme a nastrouháme nahrubo. Necháme z nich vypotit vodu a vysušíme je papírovou utěrkou. V míse je smícháme se třemi vajíčky, zahustíme deseti deky polohrubé mouky a přidáme nastrouhaný sýr.

Teď přijde na řadu sůl a pepř a bylinka. Důkladně promícháme a toto těsto vložíme do kulaté formy na koláč, kterou jsme předtím vymazali máslem. Nahoru pak efektně naskládáme kolečka z červené cibule, můžou být i silnější, klidně centimetrová, aby na nich zůstala a vynikla jejich barva.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů přibližně tři čtvrtě hodiny. Podáváme s čerstvým oreganem a na talíř přidáme zakysanou smetanu.

autor: dak

Související

  • Piškotové bábovičky

    Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.

  • Mrkvové přehýbance

    Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den. 

  • Šťavnatá vepřová pečeně

    Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.