Hummus z cukety

Máte na zahrádce tolik cuket, že už nevíte co s nimi? Určitě jste je použili do těsta na sladký koláč, zapekli jste je, dali jste si cuketové bramboráky nebo placičky?

Pokud máte i po tom všem velké zásoby cuket, zkuste z nich udělat hummus! Klasický orientální hummus se dělá z cizrny a sezamové pasty, důležitou složkou je v něm česnek sůl a olivový olej.

My můžeme cizrnu nahradit pečenou cuketou podle receptu od studenta a milovníka zdravých dobrot Libora Havlíka.

1 velká cuketa

olivový olej

sůl, pepř

koření – např. indická garam masala

citrónová šťáva

drcené lístky máty

„Humus je teď poměrně trendy, je v kurzu a navíc teď každý máme spoustu cuket, že nevíme, co s nimi, takže jsme cuketu upekli. Normálně nakrájenou na plátky s olivovým olejem a kořením. To jsem upekl a pak rozmíchal s mátou a citrónovou šťávou. Dochucené je to to solí, pepřem kořením a česnekem a tak vznikne hummus! Někdo si do toho namáčí zeleninu, tortilky nebo jiné chipsy,“ doporučuje způsob využití Libor Havlík.

Upečenou cuketu s indickou kořenící směsí garam masala smícháme se šťávou z půlky citrónu a nadrcenými lístky čerstvé máty, přidáme česnek, sůl a pepř.

Hummus se dá namazat jako pomazánky na bílou bagetku nebo dovnitř do kapsy z pita chleba a doplnit zeleninovým salátem. Svačina nebo lehká večeře je na světě a ani to nedá tolik práce.

autor: dak

Související

  • Dýňová marmeláda jako pomerančová

    Dýně je fantastická rostlina o velmi mnoha druzích a s desítkami možností využití v kuchyni. Od polévky přes pečení až po marmeládu.

  • Zelené listy v těstíčku

    Skoro všechno, co kolem nás roste, je jedlé a mnohdy i velmi dobré – to tvrdí autorka kuchařek na téma Jedlé květy Jana Vlková.