Dýňová marmeláda jako pomerančová

Dýně je fantastická rostlina o velmi mnoha druzích a s desítkami možností využití v kuchyni. Od polévky přes pečení až po marmeládu.

Paní Jaroslava Fialová narazila na dýňový džem, který vypadá i chutná jako pomerančová marmeláda. V receptu je několik triků, jak této chuti při zpracování dýně dosáhnout.

„Jeden rok se nám urodilo hodně dýní, dělala jsem z nich všechno možné, už jsem nevěděla, co s tím. Pak jsem v jednom časopise našla recept na dýňovou marmeládu, tak si říkám: já to zkusím. Takže jsem oloupala a nakrájela na kostky jednu dýni, jedno jakou, prostě oranžovou. Přidala jsem sušené meruňky, šťávu z jednoho citrónu a cukr. Na toto množství je potřeba půl kila cukru. A úplně nakonec jsem tam dala trošku rumu,“ popisuje Jaroslava Fialová.

Ingredience
  • 1 menší oranžová dýně
  • 500 g cukru
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 100 g sušených meruněk
  • kapka rumu

Všechny smíchané ingredience vložíme do skleněné nádoby, a buď zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, ale někdy to není nutné. „Ta dýně pustí vodu. Když je sušší rok a nepustí jí tolik, přidá se voda tak, aby to bylo všechno zalité. Nechá se to dvacet čtyři hodin louhovat ve sklenici, potom druhý den se to všechno dohromady povaří a rozmačká se to tyčovým mixérem. Naplní se do sklenic a je to výborné, úplně jako pomerančová marmeláda, vůbec nepoznáte, že je dýňová,“ směje se paní Jaroslava Fialová.

Pokud máte dýní hodně, stačí so vynásobit množství cukru, citrónové šťávy a sušených meruněk, a můžete nadělat třeba dvacet skleniček pomerančové marmelády i bez pomerančů.

autor: dak

Související

  • Zelené listy v těstíčku

    Skoro všechno, co kolem nás roste, je jedlé a mnohdy i velmi dobré – to tvrdí autorka kuchařek na téma Jedlé květy Jana Vlková.

  • Pomazánka z červené čočky

    Oslavu červené čočky už jsem tu několikrát opakovala – je to luštěnina, takže naše tělo ji potřebuje sem tam zařadit do jídelníčku.