Těstoviny s fazolemi
Potřebujete tip na to, jaký uvařit oběd? Já skoro denně. Když k dobrému receptu navíc nemusím jít ani nakoupit něco čerstvého, pak je to ještě lepší.
Prohledat spíž a ledničku, zkombinovat a je hotovo. Přesně takový je recept od Martiny Sejkorové, který by mohl být inspirací pro všechny – levný a z toho, co máme doma.
- 200 g (nebo konzerva) velkých ledvinových fazolí
- 1 velká cibule
- olej nebo 3 lžíce sádla
- 400 g těstovin
- hlávkové zelí dle potřeby
„Poradila mi to kamarádka, její tatínek pocházel z Chorvatska, a když byl malý, tak neměli moc peněz. Proto mi radila, jak se dá uvařit z chudých surovin těstoviny s fazolkami. To jsou takové ty velké ledvinové fazole, ty se musí předem namočit a ideálně uvařit v tlakovém hrnci. Potom se hodí na olej cibulka, orestuje se, k tomu se přihodí ty fazole, nakrájené zelí, normální hlávkové zelí a trochu se to orestuje, ne moc, ale aby to bylo dokřupava. Do toho se potom vmíchají uvařené těstoviny. Je to opravdu dobrý oběd, protože ta cibulka chutná trochu jako maso. Nebo se dají fazole nahradit slaninou, to pak vznikne masitý oběd pro muže,“ směje se Martina Sejkorová.
Velké ledvinové fazole – ať bílé nebo červené – se mají nechat předem namočené třeba přes noc, ale pokud máte doma ty samé sterilované v plechovce, ušetří vám to hodně času a chuť zůstane stejná. Pro mě j to zcela nově objevené jídlo a můžu vám ho jen doporučit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.