Rýžový salát
Rýže je úžasná příloha, však také pro velkou většinu lidí na zemi je to základní potravina, a pro mnohé také to jediné, co jedí.
- 500 g vařené rýže
- 1 větší konzerva tuňáka
- hrst kuliček hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- hrst oliv
- 1 malá cibule
- 1 červená paprika
- bylinky – pažitka, petrželka, nebo směs italských
- sůl
- vrchovatá lžíce olivového oleje nebo majonézy
To u nás podáváme rýži vždycky k něčemu, a v posledních letech si můžeme dokonce vybrat z mnoha druhů rýže – kromě té obyčejné, kterou známe z dětství, protože jiná tehdy nebyla, známe trochu tvrdší rýži parboiled, rýži kulatozrnnou, natural i se slupkou, rýži jasmínovou nebo basmati, a každá se hodí k jinému pokrmu.
U nás se poslední dobou častěji stává, že navařím rýže moc. Dříve jsem totiž vařila málo, tak teď mám opačný problém. Pokud i vám někdy rýže zbude, nemusíte ji vyhazovat nebo házet slepicím, dá se využít dále. Generace mých rodičů a babiček dávala zbylou rýži do polévky místo nudlí nebo kapání, to je jedna možnost. Další je vyrobit z ní studený salát se zeleninou a rybím masem.
Stačí, když ji ve větší míse promícháme s konzervovaným tuňákem, nakrájenými rajčátky, červenou paprikou na kostičky, cibulkou, mraženým hráškem a třeba i s olivami.
Podle potřeby dosolíme, a pokud tuňák nebyl v oleji, ale ve vlastní šťávě, můžeme přidat lžící majonézy nebo lžíci olivového oleje a promíchat s bylinkami.
Související
-
Bábovka s levandulí
Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.
-
Kedlubnové zelí
Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.