Buchtičky s krémem
Vařit pro děti, aby jim chutnalo a zároveň se jim dostalo výživných látek, kolik potřebují, není legrace.
Ve školních jídelnách k vyváženému jídelníčku slouží spotřební koš, kde je hodně zeleniny, ryb a luštěnin. Sem tam se ale může uvařit sladká dobrota. Například buchtičky s krémem, po kterých se jen zapráší, jako v základní škole ve Ždírci nad Doubravou.
O receptu, který patří u dětí mezi nejoblíbenější, jsem si povídala s vedoucí školní jídelny Miroslavou Ligmajerovou a vedoucí kuchařkou Renatou Petružalkovou.
„Klasické kynuté sladké těsto, vyválíme šištičky, položíme na plech, a upečeme. Nakrájíme a tím nám vzniknou ty buchtičky.“
Buchtičky připravené pro děti na oběd jsem viděla, a byly neuvěřitelně mrňavé, skoro jako na svatbu, a tak mě zajímalo, jak se tak malých rozměrů docílí. „My upečeme dlouhé tenké válečky, jako hady, a protože pečeme s pětatřiceti kil mouky, krájíme je kráječem na knedlíky. K tomu máme krém na dukátové buchtičky, který je voňavější a aromatičtější, než běžný pudink,“ vysvětlují obě s úsměvem.
Originální šodó je francouzský krém, jehož základem jsou žloutky a bílé víno, zahrnuje spoustu šlehání v páře a ve školních jídelnách je taková příprava nemyslitelná. U nás jsme si zvykli na vanilkovou omáčku na bázi škrobu s vůní a chutí spíše rumovou, kterou jí dodává tresť, samozřejmě bez alkoholu.
Související
-
Ovocný krambl z vloček
Ovocný koláč s drobenkou se dá upéct na velmi mnoho způsobů a já jsem se čerstvě dostala k receptu na krambl, který je oblíbený především v Anglii.
-
Sýrové pochoutky
Oblíbenou pochoutkou restaurací, ale i kaváren a barů, bývají nakládané sýry. Dají se nadělat do zásoby, chutnají všem a k tomu existuje spousta možností, jak je ochutit.
-
Dobrota s ovocem z mrazáku
Do léta daleko, ale ovoce máme určitě v zásobě všichni v mražené podobě. Zkusíme jednoduchý nepečený dezert.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.