Buchtičky s krémem

Vařit pro děti, aby jim chutnalo a zároveň se jim dostalo výživných látek, kolik potřebují, není legrace.

Ve školních jídelnách k vyváženému jídelníčku slouží spotřební koš, kde je hodně zeleniny, ryb a luštěnin. Sem tam se ale může uvařit sladká dobrota. Například buchtičky s krémem, po kterých se jen zapráší, jako v základní škole ve Ždírci nad Doubravou.

O receptu, který patří u dětí mezi nejoblíbenější, jsem si povídala s vedoucí školní jídelny Miroslavou Ligmajerovou a vedoucí kuchařkou Renatou Petružalkovou.

„Klasické kynuté sladké těsto, vyválíme šištičky, položíme na plech, a upečeme. Nakrájíme a tím nám vzniknou ty buchtičky.“

Buchtičky připravené pro děti na oběd jsem viděla, a byly neuvěřitelně mrňavé, skoro jako na svatbu, a tak mě zajímalo, jak se tak malých rozměrů docílí. „My upečeme dlouhé tenké válečky, jako hady, a protože pečeme s pětatřiceti kil mouky, krájíme je kráječem na knedlíky. K tomu máme krém na dukátové buchtičky, který je voňavější a aromatičtější, než běžný pudink,“ vysvětlují obě s úsměvem.

Originální šodó je francouzský krém, jehož základem jsou žloutky a bílé víno, zahrnuje spoustu šlehání v páře a ve školních jídelnách je taková příprava nemyslitelná. U nás jsme si zvykli na vanilkovou omáčku na bázi škrobu s vůní a chutí spíše rumovou, kterou jí dodává tresť, samozřejmě bez alkoholu.

autor: dak

Související

  • Ovocný krambl z vloček

    Ovocný koláč s drobenkou se dá upéct na velmi mnoho způsobů a já jsem se čerstvě dostala k receptu na krambl, který je oblíbený především v Anglii. 

  • Sýrové pochoutky

    Oblíbenou pochoutkou restaurací, ale i kaváren a barů, bývají nakládané sýry. Dají se nadělat do zásoby, chutnají všem a k tomu existuje spousta možností, jak je ochutit. 

  • Dobrota s ovocem z mrazáku

    Do léta daleko, ale ovoce máme určitě v zásobě všichni v mražené podobě. Zkusíme jednoduchý nepečený dezert. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.