Dobrota s ovocem z mrazáku
Do léta daleko, ale ovoce máme určitě v zásobě všichni v mražené podobě. Zkusíme jednoduchý nepečený dezert.
Abychom ovoce využili v nezapomenutelné dobrotě, můžeme se pustit do jednoduchého ovocného dortu a navíc bez pečení. Budeme potřebovat dortovou formu, kterou si vyložíme pečicím papírem, přestože do trouby nepůjde, nebo i potravinářskou fólií.
A jdeme na to – asi půl kila ovoce, které máte v mrazáku, vyndáme a necháme na sítu okapat od přebytečné vody, v některých šikovných krabičkách nebo zavakuovaných sáčcích se ale ani žádné velké vrstvy ledu netvoří.
- 3 zakysané smetany
- 3 vanilkové cukry
- 240 g piškotů (dětské nebo cukrářské)
- 400 g ovoce
V míse smícháme tři balení zakysané smetany a tři vanilkové cukry. Na dno formy vyskládáme kulaté dětské nebo i větší cukrářské piškoty, pokryjeme tenkou vrstvou ovoce a na ně zakysanou smetanu.
Dvakrát nebo vícekrát opakujeme, podle množství surovin, a ukončíme hladkou vrstvou smetany. Přes noc necháme vychladit v ledničce a druhý den stačí sundat formu a naporcovat. Pokud nějaké ovoce zbylo, použijeme je na ozdobu a necháme si chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.