Ovocný krambl z vloček
Ovocný koláč s drobenkou se dá upéct na velmi mnoho způsobů a já jsem se čerstvě dostala k receptu na krambl, který je oblíbený především v Anglii.
Vznikl prý za druhé světové války, kdy byly potraviny na příděl, a krambl byl prostě úspornější variantou koláče. Jak se peče mi poradila Věra Schusterová, studentka havlíčkobrodské obchodní akademie a hotelové školy. „Je to velice jednoduchý recept. Ovoce můžeme zvolit, jakékoliv chceme, já jsem použila ostružiny, maliny a borůvky.“
- 120 g jemných vloček (ovesných, pšeničných, ječných...)
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky (pšeničná, pohanková, apod.)
- 130 g třtinového cukru (možno ubrat)
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 400 - 500 g ovoce čerstvého (mraženého)
A já ještě dodám, že jsem se ujistila, že ovoce nemusí být čerstvé, ale dá se vzít i z mrazáku, což je skvělé pro spotřebování letních zásob a uvolnění místa na další.
„Drobenku si smícháme ze 100 g másla, 120 g vloček – mohou být jakékoliv, ale určitě ty jemnější a potom 100 g hladké mouky, můžeme použít klasickou pšeničnou, ale určitě je vhodná i pohanková a různé alternativy. 130 g třtinového cukru, ale můžeme ubrat, aby to nebylo tak sladké. To všechno smícháme dohromady. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, připravíme si pekáč, na dno dáme to ovoce, které můžeme posypat jedním vanilkovým cukrem, aby nebylo tak kyselé. A pak zasypeme tou připravenou drobenkou. Zapečeme do té doby, než to zezlátne. Můžeme podávat jako dezert, například se zmrzlinou, ale určitě i jako snídaně je to vhodná volba,“ radí budoucí cukrářka.
Krambl budete chtít nabírat lžící ještě horký, ale pokud vám zbyde, chutná i po vychladnutí.
Související
-
Patrový dort
Chystáte v rodině oslavu a chcete se blýsknout patrovým dortem? Pokud jej rovnou nezadáte do výroby profesionálům, pak pro vás máme dva tipy.
-
Ricottové nočky
Do nepřeberně bohaté skupiny sýrů patří i ricotta - italská specialita, která se vyrábí ze syrovátky.
-
Rýžové placičky
Se smaženými placičkami se to má podobně, jako s osmaženými krutony v krémové polévce. Všichni se po nich jen olizují, i když se do nich schová cokoli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.