Třešňový dezert clafoutis
Je čas třešní a v mnoha domácnostech se peče bublanina. Jestli máte chuť vyzkoušet trochu jiný dezert, je tu možnost nakouknout do francouzské kuchyně.
- 500 g třešní bez pecek
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce třešňové pálenky
- 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání
- Na těsto:
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 střední vejce
- 3 (střední) žloutky
- 90 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- 70 g másla
- 160 ml mléka
- 160 ml smetany ke šlehání
Třešňový dezert clafoutis pochází z kraje Limousin, ale rozšířil se odsud do světa.
Budeme potřebovat půl kila vypeckovaných třešní a třešňovou pálenku, snad nějakou v komoře objevíme. Promícháme je s jednou lžící cukru a jednou lžící pálenky a necháme hodinu odpočívat. Pak vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme opět krupicovým cukrem.
Mezitím si smícháme deset deka hladké mouky se špetkou soli, cukrem a trochou citronové kůry. Vmícháme jedno celé vejce a k tomu tři žloutky a ovoníme lžičkou vanilkového extraktu. Do těsta pomalu přidáváme sto šedesát mililitrů mléka, stejné množství šlehačky a úplně na závěr sedm deka rozpuštěného másla. Opatrně prošleháváme dohladka.
Třešně poklademe na dno formy, zalijeme těstem a pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny. Troubu otevřeme až na konci, nikoli v průběhu pečení. A protože cukru není u dezertu nikdy dost, před podáváním dílky clafoutisu znovu pocukrujeme. A pozor, správně se clafoutis podává horký, takže raději někde ve stínu.
Související
-
Drobenkové variace
Doba letních ovocných koláčů s drobenkou je tu. Drobenka, někde žmolenka je jejich neodmyslitelnou částí a každý koláč může dovést k naprosté dokonalosti.
-
Letní banánové variace
Banán, to je moje každodenní svačina. Asi mi chybí železo nebo draslík, prý si o to tělo řekne. A banán, to je úžasná zásobárna všech možných vitamínů.
-
Kynutý ovocný koláč
Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.