Bramborové rohlíčky s houbovou náplní
Bramborové těsto je nejen velmi dobré, ale taky univerzální. Už jsme z něj pekli, vařili, smažili a to nasladko i naslano.
- Bramborové těsto:
- 1 kg brambor
- 120 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 lžíce másla
- sůl
- Náplň:
- 1 cibule
- 150 g sušených hub nebo 300 g čerstvých
- máslo na osmažení
- sůl, pepř
- mletý kmín
- vajíčko a strouhanka na obalení
I dnešní dobrota bude slaná, protože si z bramborového těsta uděláme rohlíčky, které naplníme houbami.
Pokud nechcete použít kupované bramborové těsto, pak je potřeba počítat s trochou času navíc pro výrobu domácího těsta. Na kilo brambor, které uvaříme doměkka, budeme potřebovat 12 deka hrubé mouky, 1 žloutek a lžíci másla.
Po vychladnutí brambory rozšťoucháme a všechno prohněteme, dokud nemá těsto správnou konzistenci. Pak si na másle osmažíme cibuli a přidáme předem namočené sušené houby. Mají intenzivnější chuť i vůni, než houby čerstvé, proto jich stačí asi 15 až 20 deka. Až budou v létě houby čerstvé, těch dáme více, aspoň dvakrát tolik, protože se z nich odpaří hodně vody.
Přidáme sůl, pepř a mletý kmín a důkladně promícháme. Z bramborového těsta, které si rozválíme do kruhu, nakrájíme dílky, jako když se krájí pizza a každý u širšího okraje naplníme lžičkou houbové náplně.
Zatočíme, obalíme ve vajíčku a strouhance a nakonec ještě osmažíme. Rohlíčky se hodí k večeři nebo jako pohoštění k víkendovému posezení s pivem či vínem.
Související
-
Tvarohové knedlíky s ovocem
Venku je pořád tmavo a chladno a určitě se nám všem stýská po létě. Jednou z možností, jak si léto připomenout, je dát si nějaké typické letní jídlo.
-
Arašídové máslo v kuchyni
Arašídové máslo mi dlouho připadalo jako trochu divná věc, kterou se cpou hlavně americké děti ve filmech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.