Domácí tatarka
Některé národy se spokojí s majonézou jako jedním ze svých hlavních dochucovadel. Ale my ne! My máme ve větší oblibě tatarskou omáčku.
Obě mají původ ve francouzské kuchyni, nejprve vznikla majonéza, později si Francouzi začali pochutnávat na tatarce společně s tatarským biftekem, a odtud má tatarka své jméno.
Přesto jsou asi největšími milovníky tatarské omáčky na světě Češi. My si zkrátka jednoduchou majonézu umíme vylepšit. Nejjednodušší je koupit si ji v obchodě, ale Martin Hašek z lipnické restaurace U české koruny má recept na domácí tatarku. A ta může být zcela podle našich představ.
- majonéza
- nakládaná okurka
- lák z okurek
- cibulka
- sůl
- kapka bílého vína
Základem je kvalitní majonéza. „Doma si ji můžete vymíchat – vejce s octem a olejem a solí, a vznikne vám krásná nažloutlá domácí majonéza. Z té se pak může udělat tatarka. Nakládané okurky, které máte rádi, nastrouhejte na struhadle, přidejte je do majonézy a přilijte trochu láku z okurek podle toho, jak ji chcete mít hustou. Důležitá je najemno nakrájená cibulka, někdo do toho rád dává bílé víno, osolí, opepří. Já ale pepř nepřidávám, mně se v té tatarce moc nelíbí,“ usmívá se Martin Hašek.
Domácí tatarskou omáčku použijeme jako přílohu k tatarskému bifteku nebo jakémukoli smaženému jídlu či pouze k hranolkám. Ovšem to, že je vyrobená vlastníma rukama, jí na chuti dodá něco extra.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka