Kološvárské zelí
S dnešní dobrotou zabrousíme na jih – Sedmihradsko je část Rumunska, která dříve patřila k Rakousku Uhersku a dodnes v něm žije velká maďarská menšina. Když se řekne Kološvár, jde tedy o maďarský název rumunského města Kluž. Zeměpisem si ale nemusíme trápit hlavu, pro nás je důležitý recept na kološvárské zelí, který dobře zná paní Zuzana Pěchotová, protože u nich doma se často dělalo.
500 g kysaného zelí
250 g mletého masa
200 g vařené rýže
100 ml zakysané smetany
sůl, pepř
mletá sladká paprika
případně
100 g pikantní klobásy
„Ovaříme si trochu kysaného zelí, zvlášť si uvaříme rýži. Zpěníme si cibulku a na ní si orestujeme mleté maso, které okořeníme – solí, pepřem a paprikou,“ popisuje přípravu Zuzana Pěchotová.
K masu můžeme přidat i pikantní klobásku na kolečka a rýži vylepšit při vaření hřebíčkem a cibulí. Teď tedy máme tři vrstvy, které společně půjdou na pekáčku nebo v zapékací misce do trouby.
„Vezmete vymazanou ohnivzdornou mísu a naskládáte tam zelí, rýži, mleté maso a zase zelí, rýži, maso a navrch dáte zelí. Zalejete to všechno zakysanou smetanou a dáte zapéct.“ radí paní Zuzana.
Pečeme asi půl hodiny při 180 stupních. Podle Zuzany Pěchotové se budeme olizovat až za ušima, protože kološvárské zelí je skutečně ohromná dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.