Kološvárské zelí

S dnešní dobrotou zabrousíme na jih – Sedmihradsko je část Rumunska, která dříve patřila k Rakousku Uhersku a dodnes v něm žije velká maďarská menšina. Když se řekne Kološvár, jde tedy o maďarský název rumunského města Kluž. Zeměpisem si ale nemusíme trápit hlavu, pro nás je důležitý recept na kološvárské zelí, který dobře zná paní Zuzana Pěchotová, protože u nich doma se často dělalo.

500 g kysaného zelí
250 g mletého masa
200 g vařené rýže
100 ml zakysané smetany
sůl, pepř
mletá sladká paprika
případně
100 g pikantní klobásy

„Ovaříme si trochu kysaného zelí, zvlášť si uvaříme rýži. Zpěníme si cibulku a na ní si orestujeme mleté maso, které okořeníme – solí, pepřem a paprikou,“ popisuje přípravu Zuzana Pěchotová.

K masu můžeme přidat i pikantní klobásku na kolečka a rýži vylepšit při vaření hřebíčkem a cibulí. Teď tedy máme tři vrstvy, které společně půjdou na pekáčku nebo v zapékací misce do trouby.

„Vezmete vymazanou ohnivzdornou mísu a naskládáte tam zelí, rýži, mleté maso a zase zelí, rýži, maso a navrch dáte zelí. Zalejete to všechno zakysanou smetanou a dáte zapéct.“ radí paní Zuzana.

Pečeme asi půl hodiny při 180 stupních. Podle Zuzany Pěchotové se budeme olizovat až za ušima, protože kološvárské zelí je skutečně ohromná dobrota.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.