Mrkvovo maková náplň do buchet
Na víkend je ideální napéct si dobré buchty – pokud ovládáte kynuté těsto, polovina práce je hotová. Druhá věc jsou náplně do klasických buchet.
Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, inspiraci má paní Drahoslava Horká z Pohledce, která buchty plní mrkvovo makovou náplní, a tenhle recept používá už velmi dlouho, protože v rodině je oblíbená.
„U nás je nejlepší ta maková s tou mrkví. Když někdo nemůže mák, tak se dá udělat i jenom samotná mrkvová. Mrkev se nastrouhá, povaří se trochu s mlékem, dají se tam rozinky, cukr, troška másla a skořice, do toho úplně nakonec namletý mák, už jen tak na pět minut, chvilku povařit a nechat vystydnout.“
- 200 g mrkve
- 100 g máku
- 100 ml mléka
- cukr (dle chuti)
- rozinky
- máslo
- skořice
Mrkev s ostatními ingrediencemi orestujeme na másle, podlijeme kapku vody a vaříme do změknutí. Před koncem vaření přidáme namletý mák a pět minut dovaříme.
Vystydlou náplň potom balíme do kynutého těsta a skládáme na plech jako klasické české buchty zvané honzovky. Pečeme dozlatova a podáváme sypané cukrem. Co budou na náplň říkat strávníci, pro které to bude překvapení, to bude určitě samá chvála.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.