Zázrak z kynutého těsta

Upéct zázrak z kynutého těsta, to umí spousta šikovných lidí, kteří rádi pečou. Jakmile totiž zvládnete základní postup na kynuté těsto, už můžete střídat recepty i náplně.

Moje kolegyně Lýdie Jakubičková je v kuchyni neobyčejně zručná a jeden takový zázrak ovládá, dokonce na několik způsobů. Pustíme se společně s ní do tvarohovo-povidlového koláče z kynutého těsta.

200 g hladké mouky

500 g polohrubé mouky

100 g cukru

250 ml mléka

špetku soli

citrónovou kůru

100 g rozpuštěného másla

100 ml oleje

2 vejce

1 kostku kvasnic

„Necháme vzejít kvásek, uděláme těsto a necháme kynout. Těsto by mělo být řidší, odlepovat se od mísy, mělo by být nadýchané jako polštářek,“ usmívá se moderátorka Českého rozhlasu Vysočina.

Zatímco těsto kyne, nachystáme si své oblíbené náplně. Chce to mít doma dobrá povidla a do tvarohu vmícháme vanilkový cukr a třeba i rozinky v rumu. „Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na čtverce, a potom jeden ten čtverec vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Vytvarujme ho odprostředka tak, aby nám na okrajích vznikl asi tři centimetry vysoký rantl. Vnitřek naplníme náplní – buď povidly, tvarohem nebo mákem, podle toho, co kdo má rád. Potom ty okraje přehneme přes náplň a přimáčkneme, aby se nám to nerozpojovalo, a nahoru přidáme drobenku,“ radí Lýdie Jakubičková.

Koláče nám nakonec vzniknou čtyři, takže může být jeden s tvarohem, jiný s povidly, další s mákem, nebo náplně kombinovat. Když koláč v troubě na okrajích zezlátne, je hotový.

autor: dak