Mirabelkové čatní

Své první čatní z nečekaného základu – žlutých špendlíků, jak se říká mirabelkám, jsem ochutnala společně s naloženým kozím sýrem. A bylo úžasné.

Mirabelky či špendlíky jsou poddruh menší příbuzné švestky domácí. Slupka se dá snadno loupat a dužina uvnitř je slaďoučká jako med. Nedají se dlouho skladovat, hnědnou téměř okamžitě, takže je nejlepší něco z nich rychle uvařit. Hodí se na džemy a kompoty, protože jsou tak sladké, ale smícháním s kořením a octem vznikne pikantní čatní, které se hodí ke slaným pokrmům.

Ingredience
  • 1 kg mirabelek
  • 300 g cukru krupice
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 1 červenou cibuli
  • 1 žlutou cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • skořice
  • sůl

Jak na ně? Vezmeme kilo mirabelek a vypeckujeme je. Pak je vhodíme do hrnce a přidáme k nim 30 deka cukru. Dále jednu červenou a jednu žlutou cibuli nakrájené na kostičky. Dále prolisujeme pět stroužků česneku! Bude to silné, ale čatní se ke každému jídlu dává vždycky jen malé množství, takže to nevadí.

Mirabelky podusíme spolu s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem, po chvíli přidáme deci a půl červeného vinného octa a koření. Do čatní se hodí 5 kuliček nového koření, pět kuliček černého pepře a dva bobkové listy, takže podobně jako do vývaru, až na skořici. Tu do vývaru nedáváme, ale sem rozhodně patří asi tak půl lžičky mleté skořice.

Vše dusíme, dokud nevznikne hustá hmota, kterou plníme do sterilizovaných skleniček a podobně jako džem obrátíme na chvíli dnem vzhůru.

Některé recepty doporučují přidat kousek manga nebo aromatické koření jako je badyán nebo špetku kardamomu.

Podáváme třeba ke grilovanému hermelínu nebo kozímu sýru naloženému v bylinkách, nebo ke grilovaným masům.

autor: dak

Související

  • Fíkové čatní

    Čatní je hustá omáčka, která se dá uvařit téměř z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny. Název zní indicky a skutečně je to příloha, která z Indie pochází.

  • Dýňovo - jablečné čatní

    Slaná omáčka se špetkou sladké i ostré chuti, která má v kuchyni mnoho využití, to je vynikající dýňovo - jablečné čatní. Jak na jeho výrobu nám řekne propagátorka ...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.