Mirabelkové čatní

Největší audioportál na českém internetu

Mirabelkové čatní se hodí třeba ke grilovanému hermelínu nebo kozímu sýru naloženému v bylinkách, nebo ke grilovaným masům | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Mirabelkové čatní

Své první čatní z nečekaného základu – žlutých špendlíků, jak se říká mirabelkám, jsem ochutnala společně s naloženým kozím sýrem. A bylo úžasné.

Mirabelky či špendlíky jsou poddruh menší příbuzné švestky domácí. Slupka se dá snadno loupat a dužina uvnitř je slaďoučká jako med. Nedají se dlouho skladovat, hnědnou téměř okamžitě, takže je nejlepší něco z nich rychle uvařit. Hodí se na džemy a kompoty, protože jsou tak sladké, ale smícháním s kořením a octem vznikne pikantní čatní, které se hodí ke slaným pokrmům.

Ingredience
  • 1 kg mirabelek
  • 300 g cukru krupice
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 1 červenou cibuli
  • 1 žlutou cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • skořice
  • sůl

Jak na ně? Vezmeme kilo mirabelek a vypeckujeme je. Pak je vhodíme do hrnce a přidáme k nim 30 deka cukru. Dále jednu červenou a jednu žlutou cibuli nakrájené na kostičky. Dále prolisujeme pět stroužků česneku! Bude to silné, ale čatní se ke každému jídlu dává vždycky jen malé množství, takže to nevadí.

Mirabelky podusíme spolu s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem, po chvíli přidáme deci a půl červeného vinného octa a koření. Do čatní se hodí 5 kuliček nového koření, pět kuliček černého pepře a dva bobkové listy, takže podobně jako do vývaru, až na skořici. Tu do vývaru nedáváme, ale sem rozhodně patří asi tak půl lžičky mleté skořice.

Vše dusíme, dokud nevznikne hustá hmota, kterou plníme do sterilizovaných skleniček a podobně jako džem obrátíme na chvíli dnem vzhůru.

Některé recepty doporučují přidat kousek manga nebo aromatické koření jako je badyán nebo špetku kardamomu.

Podáváme třeba ke grilovanému hermelínu nebo kozímu sýru naloženému v bylinkách, nebo ke grilovaným masům.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat