Maso a med

Jak si počínat, když chceme zkombinovat maso s medem? Včelař a kuchař Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku doporučuje vzít med ke každému pečení – dát ho do marinády na maso ke grilování, nebo ho použít na konci pečení, abychom měli maso krásně křupavé.

Však vám to sám vysvětlí, med se hodí skutečně téměř ke všemu: „Med se dá použít na vepřovou kotletu, na krkovici, i na hovězí. Když se nakládá maso na grilování nebo když se peče kachna, husa, kuře, tak je dobré potírat kůži medem, aby byla vypečenější a křupavější. Musí se ale dávat pozor na to, aby se med nepřipálil, protože med se rád připaluje, a pak je to nechutně nahořklé,“ usmívá se včelař.

Jak tedy postupovat, abychom měli správně křupavou kůrčičku a med se nám nepřipálil? Podle Petra Špačka hraje velkou roli nejen teplota v troubě, ale také kolik medu použijeme.

„Tím medem bych to začal potírat až když je kachna skoro upečená, a už se snažíme vypéct tu kůrku. Co bych ale ještě doporučil, je to, že když pečeme jakékoli maso, tak je péct na co nejnižší teplotu a co nejdelší dobu, potom zůstane krásně šťavnaté. Toho medu se tam dává velká vrstva, protože med je hustý, tak ho samotného naneseme hodně. Proto bych doporučil med trochu zředit vodou, abychom neměli tak silnou a hustou vrstvu medu,“ dodává Petr Špaček.

Někdo kombinaci masa a sladkého medu rád nemá, ale když se maso správně okoření, opepří, pak mu kůrka z medu dodá tu pověstnou tečku na závěr.

autor: dak