Losos na bylinkách

Kdo má v rodině rybáře, ten má ryby na stole určitě mnohem častěji, než my ostatní. Já mám někdy pocit, že na existenci toho nejzdravějšího masa úplně zapomínám, tak to dnes honem zkusíme napravit.

Sladkovodní rybu si ale necháme na jindy a pustíme se do lahodného kousku lososa. Koupit se dají už pěkně nachystané filety, takže si jich pár pořídíme a pustíme se do přípravy.

Ingredience
  • 2 filety lososa
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • rozmarýn
  • tymián
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

Rybu necháme chvíli odpočinout při pokojové teplotě, potom ji z obou stran osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou.

Ryby obecně nejlépe chutnají na másle, ale my si do pánvičky k vrchovaté lžíci másla přidáme i lžíci oleje, aby se máslo tolik nepřepalovalo.

Nachystáme si bylinky a překrájíme je na kousíčky – velice chutný je k lososímu masu tymián a rozmarýn. Vhodíme je do pánve a na ně položíme filety kůží dolů. Necháme opéct z obou stran a přeléváme výpekem z pánve.

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Do ní pak vložíme porce lososa, kterého jsme přendali z pánve do pekáčku. Dopečeme asi deset minut a můžeme podávat. I na talíři ještě dochutíme citrónovou šťávou a doplníme přílohu – šťouchané či pečené brambory. 

 

autor: dak

Související

  • Losos se smetanovou omáčkou

    Zase oběd pro celou rodinu, co si já si počnu? Kdepak, takhle zoufale to rozhodně neberme. Tipy a nápady najdeme všude kolem nás.

  • Losos s dvěma druhy čočky

    Než se pustíme do vánočního kapra, mám pro vás recept na neotřelou kombinaci rybího masa a luštěnin.

  • Losos na fenyklu

    Kupte si jeden fenykl, kousek lososa a poobědvejte ve francouzském stylu. Když se někdo pohybuje v televizním pořadu pro ženy, tak je neustále v kontaktu s recepty ...