Losos na bylinkách
Kdo má v rodině rybáře, ten má ryby na stole určitě mnohem častěji, než my ostatní. Já mám někdy pocit, že na existenci toho nejzdravějšího masa úplně zapomínám, tak to dnes honem zkusíme napravit.
Sladkovodní rybu si ale necháme na jindy a pustíme se do lahodného kousku lososa. Koupit se dají už pěkně nachystané filety, takže si jich pár pořídíme a pustíme se do přípravy.
- 2 filety lososa
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- rozmarýn
- tymián
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
Rybu necháme chvíli odpočinout při pokojové teplotě, potom ji z obou stran osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou.
Ryby obecně nejlépe chutnají na másle, ale my si do pánvičky k vrchovaté lžíci másla přidáme i lžíci oleje, aby se máslo tolik nepřepalovalo.
Nachystáme si bylinky a překrájíme je na kousíčky – velice chutný je k lososímu masu tymián a rozmarýn. Vhodíme je do pánve a na ně položíme filety kůží dolů. Necháme opéct z obou stran a přeléváme výpekem z pánve.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Do ní pak vložíme porce lososa, kterého jsme přendali z pánve do pekáčku. Dopečeme asi deset minut a můžeme podávat. I na talíři ještě dochutíme citrónovou šťávou a doplníme přílohu – šťouchané či pečené brambory.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.