Losos se smetanovou omáčkou

Zase oběd pro celou rodinu, co si já si počnu? Kdepak, takhle zoufale to rozhodně neberme. Tipy a nápady najdeme všude kolem nás.

Když má člověk nadšené pomocníky, je i každodenní vaření zábavou. Maturant Tadeáš je milovníkem lososa s bazalkou, a protože se dostupnost čerstvých ryb u nás hodně zlepšila, končí často i u nás na talíři. Je to totiž velice snadné jídlo.

filety z lososa

2 lžíce másla

100 ml bílého vína

1 smetana na vaření

sůl

bílý pepř

hrst listů bazalky

„V pánvi si rozpustíme trochu másla a na ně položíme osolené filety lososa, nejdřív kůží dolů. Lehce opepříme a zakapeme citrónem nebo limetkovou šťávou. Rybu opékáme z každé strany dozlatova, asi sedm až deset minut podle tloušťky filetů. Pak ji vyndáme z pánve a do výpeku přidáme znovu máslo, deci bílého vína a necháme odpařit. Potom vlijeme kelímek smetany na vaření, a hrst bylinek. K lososu chutná bazalka, buď ve formě pesta nebo právě v této smetanové omáčce,“ říká Tadeáš.

Dál už je to snadné – omáčku mícháme za postupného odpařování smetany do zhoustnutí, a pak jí na talíři plátky lososa přelijeme. Podáváme s vařenými brambory nebo pečenými ve slupce, obě varianty chutnají báječně.

autor: dak