Losos se smetanovou omáčkou
Zase oběd pro celou rodinu, co si já si počnu? Kdepak, takhle zoufale to rozhodně neberme. Tipy a nápady najdeme všude kolem nás.
Když má člověk nadšené pomocníky, je i každodenní vaření zábavou. Maturant Tadeáš je milovníkem lososa s bazalkou, a protože se dostupnost čerstvých ryb u nás hodně zlepšila, končí často i u nás na talíři. Je to totiž velice snadné jídlo.
filety z lososa
2 lžíce másla
100 ml bílého vína
1 smetana na vaření
sůl
bílý pepř
hrst listů bazalky
„V pánvi si rozpustíme trochu másla a na ně položíme osolené filety lososa, nejdřív kůží dolů. Lehce opepříme a zakapeme citrónem nebo limetkovou šťávou. Rybu opékáme z každé strany dozlatova, asi sedm až deset minut podle tloušťky filetů. Pak ji vyndáme z pánve a do výpeku přidáme znovu máslo, deci bílého vína a necháme odpařit. Potom vlijeme kelímek smetany na vaření, a hrst bylinek. K lososu chutná bazalka, buď ve formě pesta nebo právě v této smetanové omáčce,“ říká Tadeáš.
Dál už je to snadné – omáčku mícháme za postupného odpařování smetany do zhoustnutí, a pak jí na talíři plátky lososa přelijeme. Podáváme s vařenými brambory nebo pečenými ve slupce, obě varianty chutnají báječně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.