Losos s dvěma druhy čočky

Než se pustíme do vánočního kapra, mám pro vás recept na neotřelou kombinaci rybího masa a luštěnin.

Překvapivě jdou krásně k sobě, zvlášť když víme, jakými bylinkami pokrm dochutit.

Ingredience
  • 4 porce lososa
  • bylinky – bazalku a tymián
  • česnek
  • parmazán
  • strouhanku
  • sůl
  •  
  • olivový olej
  • Příloha:
  • 150 g červené čočky
  • 150 g černé čočky
  • česnek
  • olivový olej dle chuti
  • snítka čerstvého kopru
  • hrst lístků rukoly
  • lžička limetkové šťávy
  • sůl

Tip jsem dostala od Luboše Prügera, který učí na Střední škole obchodu a služeb ve Žďáře nad Sázavou, když se svými žáky přemýšlí nad moderní kuchařinou.

„Lososa omyjeme, nakrájíme na porce, osolíme, přidáme bylinky, podlijeme olivovým olejem, dáme k tomu česnek a připravíme si krustu. Strouhanku smícháme s rozmixovanými bylinkami a olivového oleje, česneku a parmazánu. Krustou pokryjeme porce lososa a dáme do trouby. Pečeme na 10 – 12 minut na 120 stupňů.“

Přílohou budou dva druhy čočky, která se nemusí ani namáčet, ani dlouho vařit – červená čočka, tu už známe, a černá čočka zvaná beluga. „Uvaříme belugu – černou čočku, uvaříme červenou čočku a smícháme dohromady. Dochutíme čerstvým koprem, olivovým olejem, limetkovou šťávou, česnekem, a promícháme s rukolou.“

Kopr je důležitá bylinka, kterou bychom neměli omezovat zdaleka jen na koprovku, jde totiž krásně k rybám, stejně jako lehce štiplavý salát rukola. Podáváme společně, rybou překryjeme přílohu, dozdobíme a jsme kulinářsky světoví.

autor: dak