Losos s dvěma druhy čočky
Než se pustíme do vánočního kapra, mám pro vás recept na neotřelou kombinaci rybího masa a luštěnin.
Překvapivě jdou krásně k sobě, zvlášť když víme, jakými bylinkami pokrm dochutit.
- 4 porce lososa
- bylinky – bazalku a tymián
- česnek
- parmazán
- strouhanku
- sůl
- olivový olej
- Příloha:
- 150 g červené čočky
- 150 g černé čočky
- česnek
- olivový olej dle chuti
- snítka čerstvého kopru
- hrst lístků rukoly
- lžička limetkové šťávy
- sůl
Tip jsem dostala od Luboše Prügera, který učí na Střední škole obchodu a služeb ve Žďáře nad Sázavou, když se svými žáky přemýšlí nad moderní kuchařinou.
„Lososa omyjeme, nakrájíme na porce, osolíme, přidáme bylinky, podlijeme olivovým olejem, dáme k tomu česnek a připravíme si krustu. Strouhanku smícháme s rozmixovanými bylinkami a olivového oleje, česneku a parmazánu. Krustou pokryjeme porce lososa a dáme do trouby. Pečeme na 10 – 12 minut na 120 stupňů.“
Přílohou budou dva druhy čočky, která se nemusí ani namáčet, ani dlouho vařit – červená čočka, tu už známe, a černá čočka zvaná beluga. „Uvaříme belugu – černou čočku, uvaříme červenou čočku a smícháme dohromady. Dochutíme čerstvým koprem, olivovým olejem, limetkovou šťávou, česnekem, a promícháme s rukolou.“
Kopr je důležitá bylinka, kterou bychom neměli omezovat zdaleka jen na koprovku, jde totiž krásně k rybám, stejně jako lehce štiplavý salát rukola. Podáváme společně, rybou překryjeme přílohu, dozdobíme a jsme kulinářsky světoví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.