Jahodový sorbet
Pokud si chtějí milovníci jahod uchovat vzpomínku na jejich fantastickou chuť, mohou je zamrazit.
Jahody se dají zmrazit buď vcelku, drcené nebo pokrájené, nebo ve formě jahodové zmrzliny! Kdo nemá formičky na nanuky, určitě se rád spokojí s jednou větší vaničkou velmi dobrého jahodového sorbetu, tedy zmrzliny bez mléka, jen s cukrem a vodou.
- 400 g jahod
- 300 ml vlažné vody
- 270 g bílého cukru (sacharózy)
- 30 g hroznového cukru (dextrózy)
- led
Recept na jahodový sorbet nám dal Vít Obrdlík. „Domácí zmrzlinu jednoduše vyrobíme ze 400 gramů jahod, 300 gramů vody a 300 gramů cukru, z čehož je v poměru 90:10 klasický bílý cukr – sacharóza a těch deset procent je hroznový cukr – dextróza. Nejprve smícháme oba cukry dohromady a rozmícháme je v té vodě, která může být i vlažná. Rozmixujeme jahody, smícháme vodu s cukrem s jahodami. Potom vezmeme dvě různě velké nádoby s tím, že si předem připravíme led do té větší nádoby. Do té vnitřní vložíme jahodovou směs. Postupně namražujeme po stěnách a promícháváme a namražujeme a promícháváme.“
Tento postup je pracnější, trochu připomíná rozehřívání čokolády ve vodní páře, jen tady musíme mít dostatek ledu do větší nádoby. Proto je možná snazší druhý způsob. „Případně můžeme dát směs do vaničky do mrazáku, a každou chvíli ji vyndat a promíchávat a zase nechat zmrazit, vyndat, promíchat a dát zpátky. Tímhle způsobem můžeme krásně vyrobit domácí sorbet,“ říká s úsměvem Vít Obrdlík z jihlavské Snové zmrzlinárny.
Tak hlavně nezapomenout co chvíli promíchávat, jinak máme z jahod zmrzlou hroudu, z níž se nedá krásně nabírat a ujídat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka