Kuskusový knedlík

Znáte kuskus? Na dovolené v orientálních zemích vám ho naservírují jako sypkou chutnou přílohu z drobných těstovinových kuliček. U nás už se také běžně prodává a já jej chválím, kudy chodím od chvíle, kdy jsem jej poprvé ochutnala.

U nás už se také běžně prodává a já jej chválím, kudy chodím od chvíle, kdy jsem jej poprvé ochutnala.

Proto jsem vám ho také už několikrát nabízela. Je to raz dva, kuličky kuskusu osolíme, přidáme nějaké koření nebo bylinky, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut vsáknout. Pokud to ale s vodou trochu přeženeme, není třeba zoufat.

Ingredience
  • 1 díl kuskusu (pšeničný, ječný ...)
  • 2 díly vřelé vody
  • 1 vejce
  • mouka (pohanková, špaldová, jakákoli) podle hustoty
  • sůl
  • bylinky nebo koření

Rozvařenou přílohu nemusíme vyhodit, ale naopak ji vylepšíme – podle receptu naší posluchačky Martiny Sejkorové: „Když nechceme jíst tady tu kuskusovou kaši, tak se to dá zachránit tak, že do pochladlé kuskusové kaše vmícháme vajíčko, a zahustíme to pohankovou moukou. Může to být i jiná mouka, kterou máme doma, aby nám vznikla hmota, ze které se dá tvarovat knedlík. Uděláme knedlík velikosti jako bramborový knedlík, který se normálně uvaří ve vodě.“

Až knedlík vyplave na povrch, je hotový, to poznáme snadno. Co jsem se od Martiny ještě dozvěděla, je to, že existuje kuskus nejen pšeničný, ale také ječný, a že má pro strávníky spoustu dobrých vlastností: „Ječmen celkově má tu výhodu, že nemá takovou koncentraci lepku jako pšenice. Spousta lidí je na to čím dál víc citlivá, takže je vhodné pšenici občas prostřídat jinou obilovinou a ječmen je pro to vhodný, dokonce mi připadá, že má i lepší chuť než pšenice,“ doporučuje Martina.

autor: dak

Související

  • Zapečené rizoto s kuřecím masem

    Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.

  • Indonéské placky bala bala

    Není u nás mnoho míst, kde by člověk ochutnal jídlo až z daleké Indonésie, aniž by musel letět přes půl planety.