Kuskusové kuličky

Největší audioportál na českém internetu

kuskus | Foto: Profimedia

Kuskusové kuličky

Určitě znáte kuskus, jednak má docela legrační název, a jednak ho v této rubrice neustále chválím, jak je rychle připravený a moc dobrý.

Kuskus opravdu stačí jen zalít horkou vodou nebo vývarem a za pár minut je hotový. Tím to ale nemusí skončit, i když takto udělaná příloha je skutečně hned na talíři.

Ingredience
  • 150 g kuskusu
  • 300 g vody
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • hrst jemně nasekaných bylinek
  • 300 g menších rajčat
  • extra panenský olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • zelenina na kostičky/sterilovaná luštěnina
  • strouhaný sýr

Pokud kuskus zalijeme dvojnásobným množstvím vody – třeba na 150 gramů 3 deci vody, špetku kurkumy na barvu, soli, čerstvě nasekané bylinky ze zahrádky, a chviličku ho povaříme, získáme hmotu, která už pak není sypká, ale trošku lepí, takže se z ní dají vytvarovat kuličky.

Mezitím si na plech připravíme menší překrojená rajčata s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, bylinkami ze zahrádky a další zeleninou, které máme právě nadbytek, jindy můžeme použít uvařenou luštěninu, nebo sterilovanou – hrášek, fazole i cizrna se ke kuskusu hodí.

Vše pokapeme olivovým olejem, přidáme kuličky a upečeme – stačí 15, 20 minut na 220 stupňů. Když je vše upečené a kuchyň krásně voní, dodáme jednotlivým porcím ještě dávku oblíbeného koření nebo strouhaný sýr, kterým většinou nic nezkazíme.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat