Kuskusové kuličky
Určitě znáte kuskus, jednak má docela legrační název, a jednak ho v této rubrice neustále chválím, jak je rychle připravený a moc dobrý.
Kuskus opravdu stačí jen zalít horkou vodou nebo vývarem a za pár minut je hotový. Tím to ale nemusí skončit, i když takto udělaná příloha je skutečně hned na talíři.
- 150 g kuskusu
- 300 g vody
- špetka kurkumy
- sůl
- hrst jemně nasekaných bylinek
- 300 g menších rajčat
- extra panenský olivový olej
- 1 stroužek česneku
- zelenina na kostičky/sterilovaná luštěnina
- strouhaný sýr
Pokud kuskus zalijeme dvojnásobným množstvím vody – třeba na 150 gramů 3 deci vody, špetku kurkumy na barvu, soli, čerstvě nasekané bylinky ze zahrádky, a chviličku ho povaříme, získáme hmotu, která už pak není sypká, ale trošku lepí, takže se z ní dají vytvarovat kuličky.
Mezitím si na plech připravíme menší překrojená rajčata s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, bylinkami ze zahrádky a další zeleninou, které máme právě nadbytek, jindy můžeme použít uvařenou luštěninu, nebo sterilovanou – hrášek, fazole i cizrna se ke kuskusu hodí.
Vše pokapeme olivovým olejem, přidáme kuličky a upečeme – stačí 15, 20 minut na 220 stupňů. Když je vše upečené a kuchyň krásně voní, dodáme jednotlivým porcím ještě dávku oblíbeného koření nebo strouhaný sýr, kterým většinou nic nezkazíme.
Související
-
Nejlepší kuskus
Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte.
-
Ryba s kuskusem
Je to už docela dlouho, co jsem si nedala rybu, a to je velká škoda. Pokud vám vadí vybírání kostí, pořiďte si tresku nebo filety.
-
Zeleninový salát s kuskusem
Zeleninu bychom měli jíst pětkrát za den, říkají odborníci na výživu. No, ruku na srdce, kdo z vás si dá raději zeleninu než kus masa nebo čerstvý chleba? Ale v pří...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka