Kuskusové kuličky
Určitě znáte kuskus, jednak má docela legrační název, a jednak ho v této rubrice neustále chválím, jak je rychle připravený a moc dobrý.
Kuskus opravdu stačí jen zalít horkou vodou nebo vývarem a za pár minut je hotový. Tím to ale nemusí skončit, i když takto udělaná příloha je skutečně hned na talíři.
- 150 g kuskusu
- 300 g vody
- špetka kurkumy
- sůl
- hrst jemně nasekaných bylinek
- 300 g menších rajčat
- extra panenský olivový olej
- 1 stroužek česneku
- zelenina na kostičky/sterilovaná luštěnina
- strouhaný sýr
Pokud kuskus zalijeme dvojnásobným množstvím vody – třeba na 150 gramů 3 deci vody, špetku kurkumy na barvu, soli, čerstvě nasekané bylinky ze zahrádky, a chviličku ho povaříme, získáme hmotu, která už pak není sypká, ale trošku lepí, takže se z ní dají vytvarovat kuličky.
Mezitím si na plech připravíme menší překrojená rajčata s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, bylinkami ze zahrádky a další zeleninou, které máme právě nadbytek, jindy můžeme použít uvařenou luštěninu, nebo sterilovanou – hrášek, fazole i cizrna se ke kuskusu hodí.
Vše pokapeme olivovým olejem, přidáme kuličky a upečeme – stačí 15, 20 minut na 220 stupňů. Když je vše upečené a kuchyň krásně voní, dodáme jednotlivým porcím ještě dávku oblíbeného koření nebo strouhaný sýr, kterým většinou nic nezkazíme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.