Kuskusové kuličky

Určitě znáte kuskus, jednak má docela legrační název, a jednak ho v této rubrice neustále chválím, jak je rychle připravený a moc dobrý.

Kuskus opravdu stačí jen zalít horkou vodou nebo vývarem a za pár minut je hotový. Tím to ale nemusí skončit, i když takto udělaná příloha je skutečně hned na talíři.

Ingredience
  • 150 g kuskusu
  • 300 g vody
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • hrst jemně nasekaných bylinek
  • 300 g menších rajčat
  • extra panenský olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • zelenina na kostičky/sterilovaná luštěnina
  • strouhaný sýr

Pokud kuskus zalijeme dvojnásobným množstvím vody – třeba na 150 gramů 3 deci vody, špetku kurkumy na barvu, soli, čerstvě nasekané bylinky ze zahrádky, a chviličku ho povaříme, získáme hmotu, která už pak není sypká, ale trošku lepí, takže se z ní dají vytvarovat kuličky.

Mezitím si na plech připravíme menší překrojená rajčata s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, bylinkami ze zahrádky a další zeleninou, které máme právě nadbytek, jindy můžeme použít uvařenou luštěninu, nebo sterilovanou – hrášek, fazole i cizrna se ke kuskusu hodí.

Vše pokapeme olivovým olejem, přidáme kuličky a upečeme – stačí 15, 20 minut na 220 stupňů. Když je vše upečené a kuchyň krásně voní, dodáme jednotlivým porcím ještě dávku oblíbeného koření nebo strouhaný sýr, kterým většinou nic nezkazíme.

autor: dak

Související

  • Nejlepší kuskus

    Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte. 

  • Ryba s kuskusem

    Je to už docela dlouho, co jsem si nedala rybu, a to je velká škoda. Pokud vám vadí vybírání kostí, pořiďte si tresku nebo filety.

  • Zeleninový salát s kuskusem

    Zeleninu bychom měli jíst pětkrát za den, říkají odborníci na výživu. No, ruku na srdce, kdo z vás si dá raději zeleninu než kus masa nebo čerstvý chleba? Ale v pří...