Kuře na česneku s citróny

Kuře pečené vcelku je ohromné jídlo. Trochu ho nazdobíte, strčíte do trouby a po pár hodinách se vám rozplývá v ústech. Navíc se dá kombinovat skutečně s číkoli.

Pro tentokrát jsem zvolila česnek, protože kromě skvělé chuti je to oblíbený přírodní prostředek k posílení naší imunity, dá se zkrátka říct, že česnek je zdravý.

Ingredience
  • 1 celé kuře
  • 1 palice česneku + 1 velký stroužek
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • bylinky (například šalvěj a tymián)
  • 1 citrón
  • čerstvou petržel
  • sůl, pepř

Kromě celé palice česneku budeme ještě potřebovat citróny, bylinky a cibuli.

Nejprve si troubu předehřejeme na 170 stupňů. Kuře očistíme a osolíme. Do trochy rozpuštěného másla přidáme bylinky, ideální jsou tymián a šalvěj, sůl a pepř, a metličkou potřeme touto směsí kuře ze všech stran. Dovnitř kuřete vložíme velký nahrubo nakrájený stroužek česneku a dvě kolečka citrónu. Cibuli nakrájíme na měsíčky a vložíme do pekáče, pod kuře ještě přidáme trochu vody, másla, zbytek bylinek a palici česneku.

Na kuře položíme zbylé plátky citrónu a pečeme do měkka. Po upečení vymáčkneme stroužky česneku a rozmícháme ve výpeku. Skvěle ke kuřeti chutnají i brambory ve slupce pečené současně s ním v pekáči, ale kuře můžeme podávat i s vařenými brambory nebo s rýží – polité výpekem a posypané zelenou petrželkou.

autor: dak

Související

  • Kuře na paprice

    Když se zeptám dětí, co by chtěly na oběd, dost často volají, že kuře na paprice. Naštěstí je to jedno z jídel, které je poměrně rychle hotové a chutná všem.

  • Kuře nadivoko

    Protože se kuře dá jíst stokrát, a možná i víckrát jinak, dáme si dnes další tip na oběd či večeři z kuřecího. Pokud máte zdroj domácích kuřat, tím lépe!

  • Kuře a chřest na grilu

    Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.