Kuře caprese

Caprese je klasický italský salát, který je vyrobený hned a chutná i dětem. Na talíř se na střídačku naskládají kolečka rajčat, mozzarelly, bohatě se ozdobí bazalkou a zakápnou olivovým olejem. V podstatě tytéž ingredience potřebujeme na kuře caprese, které mě naučila kolegyně Irena Šarounová.

"Mám ráda italskou kuchyni a mám ráda salát caprese. Ten si dávám v létě, když je buvolí mozzarelka, čerstvá bazalka a rajčátka zralá. Ale v zimě, i když, proč ne i v létě, si dělám kuře caprese," říká Irena Šarounová.

Ingredience
  • 2x kuřecí prsíčka
  • 1 balení mozzarelly
  • 500 g cherry rajčat
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř
  • italské bylinky na dochucení
  • případně koření se sušenými rajčaty

"Do pekáčku vymazaného olejem dám kuřecí osolená a opepřená kuřecí prsíčka a ještě je posypu kořením se sušeným rajčátkem. Nedávám je celá, ale krájím ta prsíčka napříč tak na čtyři plátky každé. Do toho natrhám mozzarellu, nakrájím rajčata, posypu to bazalkou, pěkně to zamíchám a dám to zapéct. Jako přílohu brambory nebo bramborovou kaši a třeba to i pokapu panenským olivovým olejem a posypu čerstvou bazalkou. Je to opravdu rychlovka," vysvětluje postup.

Tohle je jeden z nejlepších a nejrychlejších receptů, jaké jsem kdy slyšela, a věřím tomu, že bude také velmi rychlý a chutný. Tak hlavně aby už byla co nejvoňavější letošní rajčátka i čerstvá bazalka, ať nám tento italský recept chutná!

autor: dak

Související

  • Zapečená rajčata s vejci

    K takovým velmi dobrým a rychlým jídlům patří i zapečená vejce v rajčatech. Jejich fantastickou výhodou je příprava, která zabere jen asi tak deset minut. 

  • Zavařená rajčata na zimu

    K těstovinám, na pizzu, jako omáčka k zeleninové příloze, základ polévky, tam všude se mi hodí rajčatový základ, který jsem ještě donedávna kupovala. 

  • Noky se špenátem a bazalkou

    Jaro je cítit ve vzduchu, a jestli vás už také honí mlsná na nějaké dobré jarní jídlo, měla bych tu jeden tip. Čerstvý špenát se dá v těchto dnech koupit po velkých...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.