Krocan na druhý den s křupavou kůrčičkou

Krocana v našich končinách příliš často nepodáváme, ani ho nemáme spojeného se žádným svátkem nebo slavností. Krůtu, kachnu, husu, to ano, krocan je spíše výjimka. 

Pokud se ale do něj budete chtít pustit, mám pro vás velmi dobrou zprávu – není to vůbec nic těžkého. Naše posluchačka, paní Maria Kocjanová z Hořepníka, která uspěla v hlasování soutěže Pochoutkového roku, má na krocana velmi snadný recept. 

Ingredience
  • 1 krocan
  • Máslo
  • Sůl
  • Grilovací koření

Dávají si ho často s rodinou, protože u stolu se jich schází dvanáct a na tento počet je masa akorát.

A příprava? Vůbec nic to není. „Já ho osolím, vetřu sůl pěkně do masa. Udělám si takovou kašičku z másla, v tom másle rozmíchám trošku grilovacího koření a potřu to celé máslem – zevnitř i z venku. První den v poledne to dám do trouby na stovku a nechám ho až do příštího dne pomaličku péct. Samozřejmě že ho musím občas podlít a to je potom to masíčko úplně rozpadací. Nakonec ještě do másla rozpustím trošku medu a potřu to celé medem a ta kůrčička je potom úplně zlatá,“ rozplývá se paní Maria.

Trik je tedy v tom potřít důkladně celého velkého krocana zevnitř i venku solí a potom ještě směsí másla s grilovacím kořením. Nechat péct na sto stupňů celý den, občas podlít a na závěr přetřít zase směsí másla s medem. 

Já jsem si na krocana nikdy netroufala, ale teď už to klidně zkusím.

autor: dak

Související