Pečená ryba s brambory na mandlích a tymiánu

Dáme si rybu? Dáme! Je to zdravé a lepší než se snažit získat omega tři mastné kyseliny z tobolek!

Na dvě porce si připravíme dva filety – tresky, lososa, candáta, čemu dáváte přednost. Půl kila brambor, citróny, tymián, olivový olej, česnek, mandle, pepř a sůl.

Ingredience
  • 500 g brambor
  • 2 filety tresky (lososa, candáta...)
  • 2 citrón
  • olivový olej
  • česnek
  • plátkované mandle
  • sůl, pepř

Rybu i s brambory upečeme v troubě, takže ji rozehřejeme na 200 stupňů a nejprve na plech s pečicím papírem rozmístíme brambory rozkrájené na plátky nebo na měsíčky. Potřeme je olivovým olejem, přidáme k nim citrón na krájený na kolečka a posypeme tymiánem.

Brambory potřebují nejméně půl hodiny, aby začaly měknout, takže je nejprve pečeme samotné.

Mezitím si nachystáme rybu. Také ji potřeme olivovým olejem, osolíme a lehce opepříme a posypeme plátky mandlí. Ovšem pozor, i k rybě patří citrón, tak přidáme další na tenká kolečka nakrájený citrón a česnek. I ten je lepší nakrájet než prolisovat.

Na závěr znovu tymián a můžeme přidat k bramborám. Na plechu je promícháme a uděláme místo pro rybí filety. Společně pečeme ještě čtvrt hodiny a pak podáváme.

autor: dak

Související

  • Rychlé krůtí na smetaně

    Co si dnes dáme? Otevřu ledničku a mrazák a pak se uvidí. Naposledy jsem vytáhla kousek krůtích prsou odložený na dobu, až bude potřeba uvařit něco hodně rychle.

  • Guláš z kotlíku nad ohněm

    Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.