Pečená ryba s brambory na mandlích a tymiánu
Dáme si rybu? Dáme! Je to zdravé a lepší než se snažit získat omega tři mastné kyseliny z tobolek!
Na dvě porce si připravíme dva filety – tresky, lososa, candáta, čemu dáváte přednost. Půl kila brambor, citróny, tymián, olivový olej, česnek, mandle, pepř a sůl.
- 500 g brambor
- 2 filety tresky (lososa, candáta...)
- 2 citrón
- olivový olej
- česnek
- plátkované mandle
- sůl, pepř
Rybu i s brambory upečeme v troubě, takže ji rozehřejeme na 200 stupňů a nejprve na plech s pečicím papírem rozmístíme brambory rozkrájené na plátky nebo na měsíčky. Potřeme je olivovým olejem, přidáme k nim citrón na krájený na kolečka a posypeme tymiánem.
Brambory potřebují nejméně půl hodiny, aby začaly měknout, takže je nejprve pečeme samotné.
Mezitím si nachystáme rybu. Také ji potřeme olivovým olejem, osolíme a lehce opepříme a posypeme plátky mandlí. Ovšem pozor, i k rybě patří citrón, tak přidáme další na tenká kolečka nakrájený citrón a česnek. I ten je lepší nakrájet než prolisovat.
Na závěr znovu tymián a můžeme přidat k bramborám. Na plechu je promícháme a uděláme místo pro rybí filety. Společně pečeme ještě čtvrt hodiny a pak podáváme.
Související
-
Rychlé krůtí na smetaně
Co si dnes dáme? Otevřu ledničku a mrazák a pak se uvidí. Naposledy jsem vytáhla kousek krůtích prsou odložený na dobu, až bude potřeba uvařit něco hodně rychle.
-
Guláš z kotlíku nad ohněm
Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.