Křenová bramboračka

Právě jsem přemýšlela, kolikrát ještě budu chystat recept, který nás má všechny zahřát, než se zase oteplí, a zjistila jsem, že jich bude ještě hodně.

Zima se ještě pořádně neukázala a já už jen přemýšlím, jaká hustá sytá polévka by mě nejlépe zahřála. Co třeba nějaká klasika posílená strouhaným křenem, ať to má sílu? 

Ingredience
  • 4-5 brambor
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • sůl
  • mletý kmín
  • majoránka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 1 - 1,5 l vývaru
  • 200 ml smetany
  • čerstvý strouhaný křen (podle chuti)

Vezmeme si cibuli, to je základ skoro vždycky, nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na másle. Po chvíli přidáme lžíci mouky, abychom získali jíšku, a tím i polévku, která bude pořádně hustá. Nakrájíme si asi pět brambor na kostičky a velkou mrkev na kolečka a přihodíme do hrnce. Promícháme a zalijeme vodou, nebo ještě lépe, pokud máme předem připravený zeleninový vývar. Litr a půl by mohl zajistit polévku aspoň na dva dny. Necháme povařit, ale ještě předtím okořeníme – sůl, mletý kmín, majoránka úplně stačí. 

Když zelenina změkne, přidáme kelímek smetany a pozor – teď to přijde – hromádku nastrouhaného čerstvého křenu. Jak bude velká, to nechám na vás nebo na tom, kolik se tuhle polévku chystá jíst dětí, protože by je velké množství křenu mohlo porazit. No a to je všechno, polévka je hotová. Tak ať vás taky pořádně prohřeje a dobrou chuť! 

autor: dak

Související

  • Křenová omáčka

    Když přijel Pochoutkový rok do Jihlavy na náměstí, nelenila jsem a vyzvěděla pro vás recept na vynikající křenovou omáčku, po které se všichni lidé jen olizovali. K...