Křenová omáčka

Když přijel Pochoutkový rok do Jihlavy na náměstí, nelenila jsem a vyzvěděla pro vás recept na vynikající křenovou omáčku, po které se všichni lidé jen olizovali. Kuchař Jan Michálek, který ji připravil opravdu ve velkém, v tom měl naprosto jasno.

„Samozřejmě je to majonézou. Uděláte si domácí majonézu ze žloutků, oleje, citronové šťávy a soli,“ říká rychle Jan Michálek. Dělá ji ze dvou žloutků, deci a půl slunečnicového oleje, šťávy z poloviny citronu a soli. Můžete přidat i lžičku jemné dijonské hořčice a dopepřit, ale není to nutné.

Suroviny na majonézu:

2 žloutky
150 ml slunečnicového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)
sůl, pepř

Křenová omáčka:

domácí majonéza
33% smetana
strouhaný nebo sterilovaný křen

Když umícháme nebo umixujeme tyčovým mixérem majonézu, máme základ na křenovou omáčku. Majonézu smícháme s křenem a smetanou a celá legrace je hotová, jak říká Jan Michálek. „Může nás pěkně pálit, ale záleží na tom, jaký použijeme křen. Sterilovaný křen ve skleničce nebývá tak hrozný, ale do omáčky já radši dávám čerstvý – ať pěkně protáhne. A nesmí chybět smetana! Když tu smetanu pěkně našleháte, tak to celou omáčku provzdušní,“ radí kuchař.

Taková lehká křenová omáčka z našlehané smetany a domácí majonézy bude určitě lepší než všechny, které jste dosud ochutnali.

autor: dak