Králičí roláda
Když renomovaní kuchaři v televizi vykřikují na své učedníky: Jak chceš vařit, když neumíš vykostit ani kuře? Vždycky se trochu přikrčím.
Vykostit jakékoli zvíře se dá naučit, proto sledujte naše vysílání – naživo nebo na webu, potřebných rad se tam určitě dopátráte. A já už vám jenom můžu poradit, co s králičím masem, když se nám povedlo zbavit králíka kostí. Ideální je využít plátky masa na roládu – možností máme mnoho, do králičí rolády se velmi často balí slanina, špek, houby nebo sýr či všelijaké kombinace.
Šéfkuchař hotelu Valeč Aleš Protivínský ovšem doporučuje dobře ochucené mleté maso, špenát a bylinky. Tady jsou jeho rady:
plátky vykostěného králičího masa
čerstvý špenát
mleté maso
sůl, pepř
rozmarýn
tymián
„Používáme mleté maso, špenát, bylinky, sůl, pepř a česnek a cibuli. Nachystáme si vlastní náplň, takže si spaříme špenát, aby nebyl syrový a aby se do něj dobře balilo. Potom si do mletého masa dáme sůl, pepř, česnek, cibuli, rozmarýn a tymián, bylinky jaké kdo má rád. Samotný plát masa osolíme a opepříme a zabalíme roládu. Srolujeme a zabalíme do alobalu, aby nám roláda držela, nebo můžeme převázat motouzem. Pečeme zhruba na 160 stupňů hodinu a půl,“ popisuje Aleš Protivínský.
Nejprve je potřeba připravit náplň z mletého masa, spařeného špenátu a bylinek, a můžeme balit do masa, maso pak znovu zabalíme do alobalu a upečeme. Recept je to snadný a určitě se vám povede.
A co si dáme jako přílohu? „Různě upravené brambory nebo dýňové pyré, podle toho, co má kdo nejraději,“ usmívá se kuchař.
Související
-
VIDEO: Králíka je možné zbavit kostí i za tři minuty. Akorát to chce ten správný cvik
Mezi vrcholy řeznického umění určitě patří vykosťování králíka. Ty šikovnější kuchařky si troufnou vykostit nanejvýš hřbet nebo zadní nohy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.