VIDEO: Králíka je možné zbavit kostí i za tři minuty. Akorát to chce ten správný cvik

23. říjen 2019

Mezi vrcholy řeznického umění určitě patří vykosťování králíka. Ty šikovnější kuchařky si troufnou vykostit nanejvýš hřbet nebo zadní nohy.

David Jeřábek, který v Třebíči studuje obor agropodnikání, dokáže vykostit králíka celého, včetně hrudi a předních noh.

„Ve svém volném čase chodím pomáhat panu Kočárovi, zaučuje mě tam na budoucí práci u nich, až dodělám školu,“ říká David Jeřábek. Už teď ví, že až dostuduje školu, bude pracovat na králičí farmě v Ratibořicích na Třebíčsku. Přitom sám maso nejí. „Jím jenom výjimečně kuřecí, jinak maso odmala nejím,“ potvrzuje s tím, že mu ale práce na farmě nevadí. „Beru to tak, že je to zvíře k tomu určený,“ dodává.

Na vykosťování je ideální stažený králík s hmotností kilogram a osm set gramů

David už teď bravurně zvládá vykostit celého králíka. Jeho rekord je tři minuty a dvacet čtyři vteřin. „Třeba se jednou dostanu na ty tři minuty,“ prozrazuje s úsměvem své plány do budoucna. Podle něj je na vykostění ideální králík s hmotností masa s hlavou asi kilogram a osm set gramů. „Já mám nůž se zahnutou špičkou nahoru, břit třináct centimetrů,“ dodává.

Vykostěný králík, maso

Maso z žeber je nejlepší stáhnout zubatým příborovým nožem

Samotné vykosťování v rukou Davida Jeřábka je koncert pro oči. Začíná s králíkem položeným na záda, a odspodu. „Nařízneme tříselné kosti, a potom podél nohy obřízneme stehenní a holenní kost. Potom otočíme stehno, nařízneme z boku, pak to stáhneme rukou,“ radí. Pod jeho rukama se postupně objevuje plát čistého masa, vedle leží hromádka téměř čistých kostí. Hospodyňky vědí, že nejjednodušší je vyloupnout od páteře hřbet. David Jeřábek ale zkušeně stahuje maso i z žeber a předních noh.