Kořeněný salát z bulguru a cizrny

Bulgur už jsme si několikrát připravovali a doporučovali, ale opakování je matka moudrosti – slovo bulgur pochází z turečtiny a znamená to krupice, i když tak jak známe krupici u nás, rozhodně nevypadá.

Jde se o nalámaná pšeničná zrna, vyrábí se tak, že se nejprve namočí, a poté uvaří a usuší. Pak se nadrtí na kousky a právě to pak koupíme v sáčku a vaříme.

Ingredience
  • 1 šálek bulguru
  • 2 šálky cizrny
  • kari koření
  • sladká paprika
  • sůl
  • čerstvé listy salátu, který právě roste
  • kedlubna
  • ředkvičky
  • jedlé květy - pažitka, bez, sedmikrásky...

Bulgur má několik výhod – není náročný na přípravu, je výživný, lehce stravitelný a obsahuje užitečné věci – vlákninu, bílkoviny, hořčík, železo a další. Je z něj tedy skvělá příloha nebo základ na salát.

Zajímavou salátovou kombinaci mi poradila Zuzana Čermáková z cateringu Od potoka, která bulgur zkombinovala s praženou cizrnou a další zeleninou:

"Uvaří se bulgur a cizrna se uvaří taky, ale potom se ještě opraží na pánvi s kořením. Já tam mám kari koření, papriku červenou, dost soli. Opraží se tak, aby byla lehce křupavá. Pak je tam to, co zrovna teď dozrává na zahrádce – listoví asijské hořčice, kedlubny, ředkvičky a trochu okurky. Tu ještě nemám na zahrádce, ale je tam,“ směje se Zuzana.

„A na ozdobu jedlé květy. Jsou tam květy pažitky a trocha bezu,“ dodává. Když se toto všechno smíchá a nazdobí na talíř nebo do misky, máme hotový oběd.

 

autor: dak

Související