Kořeněný salát z bulguru a cizrny
Bulgur už jsme si několikrát připravovali a doporučovali, ale opakování je matka moudrosti – slovo bulgur pochází z turečtiny a znamená to krupice, i když tak jak známe krupici u nás, rozhodně nevypadá.
Jde se o nalámaná pšeničná zrna, vyrábí se tak, že se nejprve namočí, a poté uvaří a usuší. Pak se nadrtí na kousky a právě to pak koupíme v sáčku a vaříme.
- 1 šálek bulguru
- 2 šálky cizrny
- kari koření
- sladká paprika
- sůl
- čerstvé listy salátu, který právě roste
- kedlubna
- ředkvičky
- jedlé květy - pažitka, bez, sedmikrásky...
Bulgur má několik výhod – není náročný na přípravu, je výživný, lehce stravitelný a obsahuje užitečné věci – vlákninu, bílkoviny, hořčík, železo a další. Je z něj tedy skvělá příloha nebo základ na salát.
Zajímavou salátovou kombinaci mi poradila Zuzana Čermáková z cateringu Od potoka, která bulgur zkombinovala s praženou cizrnou a další zeleninou:
"Uvaří se bulgur a cizrna se uvaří taky, ale potom se ještě opraží na pánvi s kořením. Já tam mám kari koření, papriku červenou, dost soli. Opraží se tak, aby byla lehce křupavá. Pak je tam to, co zrovna teď dozrává na zahrádce – listoví asijské hořčice, kedlubny, ředkvičky a trochu okurky. Tu ještě nemám na zahrádce, ale je tam,“ směje se Zuzana.
„A na ozdobu jedlé květy. Jsou tam květy pažitky a trocha bezu,“ dodává. Když se toto všechno smíchá a nazdobí na talíř nebo do misky, máme hotový oběd.
Související
-
Vyvážený salát s vejci
I obyčejný salát, který si většinou dáváme k hlavnímu jídlu, se může sám stát hlavním jídlem, pokud jej správně připravíme.
-
Čočkový salát s hlívou ústřičnou
Dnes si dáme luštěniny. Jsou plné bílkovin i minerálů a velmi dobře chuťově zastanou maso, pokud se mu chceme na nějakou dobu vyhnout.
-
Celerový salát s jablky a zázvorem
Celer nepatří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, ale když se šikovně smíchá s něčím sladkokyselým a přidá se k němu něco pikantního, máte nový tip třeba na salát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.