Kořeněný salát z bulguru a cizrny
Bulgur už jsme si několikrát připravovali a doporučovali, ale opakování je matka moudrosti – slovo bulgur pochází z turečtiny a znamená to krupice, i když tak jak známe krupici u nás, rozhodně nevypadá.
Jde se o nalámaná pšeničná zrna, vyrábí se tak, že se nejprve namočí, a poté uvaří a usuší. Pak se nadrtí na kousky a právě to pak koupíme v sáčku a vaříme.
- 1 šálek bulguru
- 2 šálky cizrny
- kari koření
- sladká paprika
- sůl
- čerstvé listy salátu, který právě roste
- kedlubna
- ředkvičky
- jedlé květy - pažitka, bez, sedmikrásky...
Bulgur má několik výhod – není náročný na přípravu, je výživný, lehce stravitelný a obsahuje užitečné věci – vlákninu, bílkoviny, hořčík, železo a další. Je z něj tedy skvělá příloha nebo základ na salát.
Zajímavou salátovou kombinaci mi poradila Zuzana Čermáková z cateringu Od potoka, která bulgur zkombinovala s praženou cizrnou a další zeleninou:
"Uvaří se bulgur a cizrna se uvaří taky, ale potom se ještě opraží na pánvi s kořením. Já tam mám kari koření, papriku červenou, dost soli. Opraží se tak, aby byla lehce křupavá. Pak je tam to, co zrovna teď dozrává na zahrádce – listoví asijské hořčice, kedlubny, ředkvičky a trochu okurky. Tu ještě nemám na zahrádce, ale je tam,“ směje se Zuzana.
„A na ozdobu jedlé květy. Jsou tam květy pažitky a trocha bezu,“ dodává. Když se toto všechno smíchá a nazdobí na talíř nebo do misky, máme hotový oběd.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.