Kočičí tanec
Dnes si dáme luštěniny. Jednak bychom je touto dobou měli jíst častěji, protože je to potravina, kterou už naši předkové měli v zásobách z předchozího roku.
A také jsou to velmi cenné potraviny, které bychom měli jíst pravidelně. Ale ruku na srdce, kolikrát týdně si je dáme? Já moc často ne, a tak to honem musím napravit. Protože mám zároveň velmi ráda kroupy, hledala jsem recept, kde bych mohla luštěniny zkombinovat s kroupami a objevila jsem kočičí tanec!
- 300 g předem uvařených krup
- 300 g předem uvařené čočky
- 150 g slaniny (uzeného, klobásy, škvarků...)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sádlo
- majoránka
- sůl, pepř
Tak se alespoň někde říká směsi předem uvařených krup a čočky. Můžeme použít obyčejnou čočku hnědou, ale já jsem vyzkoušela i mou oblíbenou rychle hotovou červenou čočku, kterou stačí přihodit do vody ke kroupám asi tak deset minut předtím, než jsou hotové.
A teď jdeme na rychlou přípravu – v hluboké pánvi si orestujeme jednu nakrájenou cibuli, přihodíme asi patnáct deka slaniny, nebo klobásu nebo kousek uzeného nebo i škvarky, co zrovna máme doma. Pak nasekaný česnek, majoránku, pepř a sůl a promícháme. Pak přidáme uvařené kroupy s čočkou, zase promícháme a je hotovo.
Kdo chce, aby jídlo mělo i hodně čerstvých vitamínů, podává s kysaným zelím.
Související
-
Jáhlová žemlovka
Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.
-
Sekaná s dýní
Čím déle dýně ochutnávám, tím víc mi chutnají a každý další recept zkouším s radostí. Přidat dýni do sekané se ukázalo jako výborný nápad.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.