Kočičí tanec

Dnes si dáme luštěniny. Jednak bychom je touto dobou měli jíst častěji, protože je to potravina, kterou už naši předkové měli v zásobách z předchozího roku.

A také jsou to velmi cenné potraviny, které bychom měli jíst pravidelně. Ale ruku na srdce, kolikrát týdně si je dáme? Já moc často ne, a tak to honem musím napravit. Protože mám zároveň velmi ráda kroupy, hledala jsem recept, kde bych mohla luštěniny zkombinovat s kroupami a objevila jsem kočičí tanec!

Ingredience
  • 300 g předem uvařených krup
  • 300 g předem uvařené čočky
  • 150 g slaniny (uzeného, klobásy, škvarků...)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sádlo
  • majoránka
  • sůl, pepř

Tak se alespoň někde říká směsi předem uvařených krup a čočky. Můžeme použít obyčejnou čočku hnědou, ale já jsem vyzkoušela i mou oblíbenou rychle hotovou červenou čočku, kterou stačí přihodit do vody ke kroupám asi tak deset minut předtím, než jsou hotové.

A teď jdeme na rychlou přípravu – v hluboké pánvi si orestujeme jednu nakrájenou cibuli, přihodíme asi patnáct deka slaniny, nebo klobásu nebo kousek uzeného nebo i škvarky, co zrovna máme doma. Pak nasekaný česnek, majoránku, pepř a sůl a promícháme. Pak přidáme uvařené kroupy s čočkou, zase promícháme a je hotovo.

Kdo chce, aby jídlo mělo i hodně čerstvých vitamínů, podává s kysaným zelím.

autor: dak

Související

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.

  • Sekaná s dýní

    Čím déle dýně ochutnávám, tím víc mi chutnají a každý další recept zkouším s radostí. Přidat dýni do sekané se ukázalo jako výborný nápad.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.