Klasické kynuté těsto na buchty

Co sbalí maminka v pohádce Honzovi do ranečku na cestu? No přece buchty! Je to tak nesmrtelná klasika, že když mi někdo nabídne buchtu, neváhám a beru.

Co sbalí maminka v pohádce Honzovi do ranečku na cestu? No přece buchty! Je to tak nesmrtelná klasika, že když mi někdo nabídne buchtu, neváhám a beru. 

Ingredience
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2-3 žloutky
  • 70 g másla
  • 30 g sádla
  • 1 kostka droždí
  • 40-50 cl rumu

Paní Drahoslava Horká z Pohledce dělá buchty z naprosto dokonalého kynutého těsta, a tak jsem se jí ptala na recept, případně na triky, kterými své těsto vylepšuje. Lepší než v minulosti je prý už proto, že my nemusíme oproti dřívějším generacím tolik šetřit. „Je vylepšené, samozřejmě, protože dřív nebylo tolik vajíček a tuku, takže tam jsou dva žloutky nebo tři místo jednoho a je tam lžíce sádla, aby to opravdu vydrželo měkké, klidně i dva, tři dny, pokud se to nesní. To když nakyne, to je tak nádherné těsto, které se vůbec nelepí,“ chválí paní Drahoslava.

A jaké tedy je tajemství tohoto těsta? „Dobře se to pamatuje, je tam třicet, dvacet, deset. Třicet polohrubé, dvacet hladké mouky a deset cukru. Já dávám tuku dohromady deset deka, tedy 7 deka másla a tři deka sádla. Samozřejmě dva žloutky a kostička droždí – těch 42 gramů stačí - nakynutá v mléce s troškou cukru, klasický kvásek. A určitě větší štamprle rumu, ten tam musí být,“ směje se paní Horká.  

Tak, to je ono, nejen žloutky navíc nebo sádlo navíc, i velký panák rumu přímo do těsta, to je to tajemství. A než těsto vykyne, připravíme si náplně, jaké nám nejvíce chutnají – tvarohová, maková, povidlová, ale třeba i mrkvová nebo jablečná tomuto těstu sluší. 

autor: dak

Související

  • Kynuté pařené knedlíky z kvásku

    Věděli jste, že kvásek nemusíte nutně použít jen na chleba? Možná se budete smát, ale se klidně přiznám, že jsem se s tím setkala poprvé. Díky autorce Kváskové kuch...