Kynuté pařené knedlíky z kvásku

Věděli jste, že kvásek nemusíte nutně použít jen na chleba? Možná se budete smát, ale se klidně přiznám, že jsem se s tím setkala poprvé. Díky autorce Kváskové kuchařky Janě Berkové jsem se s úžasem dozvěděla, že se kvásek dá použít na koláče, buchty, i všechny druhy knedlíků. Tak například obyčejný kynutý knedlík k jakékoliv omáčce.

100g gramů pšeničného kvásku
2g soli
1 žloutek
70g vody nebo mléka
200g hrubé mouky

Jana Berková radí nejen ve své knížce, ale i nám, když chceme knedlík veselý, barevný, tak můžeme hrubou mouku namíchat s kukuřičnou, která jej obarví na žluto nebo pohankovou, která mu dodá hnědou barvu anebo udělat tříbarevné těsto na tříbarevné knedlíky. A každý kousek bude mít jinou chuť.

Těsto máme a můžeme knedlík nechat kynout. „Všechno smícháte v míse a necháte jednou vykynout, vytvarujete knedlíky a dáte na pařáček. Mám takovou vychytávku, mezi knedlíky i pod ně dám pečící papír, aby se k pařáčku nelepily,“ prozrazuje autorka Kváskové kuchařky.

Kynutý knedlík je vytvarovaný do dvou větších šišek, které mají kynout podruhé ještě na pařáčku, a na něm se knedlík také asi za dvacet minut upaří, takže se neháže do vroucí vody. Jestli chcete vyzkoušet pařený kynutý knedlík více barev, rozhodně neváhejte. Jana Berková říká, že je chuťově lepší i zdravější.

autor: dak