Česnek v sádle

Do polévek, omáček, na jednohubky, do slaných štrůdlů nebo bramboráků i do mnoha dalších receptů používáme česnek.

Do polévek, omáček, na jednohubky, do slaných štrůdlů nebo bramboráků i do mnoha dalších receptů používáme česnek. 

Pokud máte podobně jako já potíže s jeho trvanlivostí, že pokaždé, když koupím pár paliček česneku, tak nikdy moc dlouho nevydrží, určitě oceníte následující tip, jak česnek uchovat.

Ingredience
  • 150 g česneku
  • 150 g sádla
  • 50 g soli

Poradila mi ho paní Bára, která ho zase má od své maminky. „Namačká se česnek, rozpustí se sádlo, v tom se to rozmíchá, nechá se to vařit i sůl se tam dává, a pak se to naleje do skleniček, protože je to takové tekuté. A v ledničce to vydrží i půl roku, než to sníte,“ směje se paní Bára.

Jednoduchý způsob jak uchovat česnek tedy je uchovat v osoleném sádle. Takto je dvakrát konzervovaný, ochucený, vždy připravený a také poměrně dlouho vydrží. 

Přichystáme si malé skleničky, které důkladně vymyjeme vařící vodou, aby byly dokonale čisté. Vezmeme na 150 g česneku stejné množství sádla a 5 dkg soli. Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se solí, necháme asi půl hodiny odpočinout. Mezitím rozehřejeme na pánvičce sádlo, česnek se solí do něj vmícháme a necháme krátce zpěnit. Hotové nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a po vychladnutí uložíme do lednice. 

V chladnu a temnu vydrží opravdu hodně dlouho, a co je důležité, vždy je rychle připraven k použití. 

autor: dak

Související