Švestková marináda

Už několikrát jsem si nesla domů mísu švestek, abych z nich vyrobila skvělý podzimní koláč. Z chutných plodů se udělat také něco docela jiného, třeba marináda na maso.

Střídáme ho se švestkovými knedlíky, ale zjistila jsem, že švestky se dají výborně využít i na marinádu. Ano, na maso, které tím získá zajímavou nasládlou chuť! 

Ingredience
  • 12 švestek
  • 1 hrnek pomerančové šťávy
  • ½ hrnku pomerančové marmelády
  • 1 chilli paprička nebo chilli koření dle chuti

Stačí k tomu 12 švestek, hrnek pomerančové šťávy, půl hrnečku pomerančové marmelády a špetka chilli koření nebo malá chilli paprička. Já se držím při zemi a jak má něco pálit, jsem opatrná, proto vezmu mlýnek na chilli koření a jen párkrát otočím, aby nám pak nehořelo v ústech. 

Takže si nakrájíme čerstvé švestky na malé kousky. Přidáme chilli papričku a zalijeme pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme marmeládu a v hrníčku na sporáku začneme ohřívat. Na mírném ohni zlehka vaříme asi půl hodinku, než nasládlá marináda zhoustne. 

Maso máme nasolené a opepřené, takže není nutné tyto ingredience do marinády přidávat. Pokud grilujeme plátky masa, potíráme je během grilování, pokud se raději pustíme do pečení, potřeme maso před vložením do trouby, a přikryjeme alobalem, aby se marináda nepřipálila, což se může snadno stát, když obsahuje sladké přísady. Výsledek chutná skvěle a odráží roční období, kdy si švestkovou marinádu dopřejeme.

autor: dak

Související

  • Marináda beer grill - pivní

    Pivo se ke grilování hodí - a nejen v půllitru...Suroviny a postup:Za studena smícháme 200 g světlého piva, 30 g oleje, po 20 g sojové omáčky a hořčice a dokořeníme...

  • Marináda - chilli grill

    Sezóna je tady...Suroviny a postup:Za studena smícháme 200 g rajčatové šťávy s 30 g oleje, přidáme po 20 g soli, worcesteru a česneku utřeného solí, chuť doladíme 1...