Celerová polévka s jablky
Už se nemůžeme dočkat, až se pustíme do vaření z letošních čerstvých surovin, bylinek, kopřiv, pampelišek, ale zatím na ně ještě čekáme.
Můžeme proto zabrousit do spíže a využít uskladněnou zeleninu a ovoce na polévku. Ano, ovoce. Kromě bulvy celeru, cibule a malé mrkve budeme potřebovat ještě dvě jablka, budou-li kyselejší, tak jedině dobře.
- asi 500 g bulva celeru
- 1 malá mrkev
- 1 cibule
- 2 kyselejší jablka
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1000 ml zeleninového vývaru
- čerstvý nebo sušený tymián
- 1 lžička kurkumy
- sůl, pepř
- hrst vlašských ořechů
- 50 g prorostlejší slaniny
Nejprve si připravíme zeleninu - celer a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky, také cibuli nakrájíme najemno, a nakonec ještě okrájíme slupku z jablek a vykrojíme jádřince. Jablíčka pak nakrájíme na plátky.
Vezmeme vyšší hrnec a v něm rozehřejeme směs másla a olivového oleje. Orestujeme cibuli, a když zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu a společně opečeme.
Na každou polévku je dobré mít připravený zeleninový vývar nebo aspoň bio bujón. I do této polévky budeme potřebovat necelý litr vývaru a trochu koření – kurkumu a tymián.
Vaříme do změknutí celeru a mrkve a pak přidáme plátky jablek. Ta už tolik vařit nepotřebují, po pár minutách můžeme rozmixovat na krém a osolíme a opepříme podle potřeby.
Takto je polévka připravená k podávání, ale pokud si ji chceme udělat extrémně dobrou, ještě si na vedle na pánvičce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a k ní přihodíme hrst vlašských ořechů. Každou porci tím ozdobíme, přidáme tymián, a dohromady je to výtečné.
Související
-
Gratinovaný celer
Zřejmě nás milovníků celeru mnoho nebude – mluvím tedy o celerové bulvě, kořenové zelenině, nikoli o řapíkatém celeru.
-
Celerový salát s jablky a zázvorem
Celer nepatří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, ale když se šikovně smíchá s něčím sladkokyselým a přidá se k němu něco pikantního, máte nový tip třeba na salát.
-
Celerový „bramborák“
Celer není jen nevzhledná bulva, kterou můžeme nanejvýš hodit s masem do vývaru. Strouhaný celer se hodí do pomazánek, a dá se využít i na pečenou celerovou placku ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.