Jarní kuře s nádivkou
Všimli jste si někdy malých kuřátek, která se občas objevují na pultech? Zkuste je někdy koupit a udělat s nádivkou, je to úžasné!
Pečení je velmi jednoduché, dvě kuřátka stačí omýt, osolit, trošku opepřit a potřít důkladně máslem zvenku i zevnitř.
Protože když je něco jarní, mělo by to být pěkně zelené, proto si na kuřátka přichystáme i bylinky – vynikající kombinací je petržel s tymiánem a šalvějí. Přidáme pár stroužků nasekaného česneku a bylinky i česnek smícháme v misce s olivovým olejem. Směs pak vetřeme do kuřátek a potřeme je i zvenku.
Nakonec na kuřata poklademe plátky citrónu a upečeme zabalená v alobalu v troubě na 220 stupňů. Ideální je péct na mřížce a dolů pod ně umístit pekáč s trochou vody. Vysoká teplota stačí na čtvrt hodiny, potom ji snížíme na 180 stupňů a dopečeme ještě půlhodinku. Přidáme posledních 15 minut na dopečení už bez alobalu.
Využijeme rozpálené trouby a současně s kuřetem pečeme půl hodiny nádivku – buď v pekáčku, nebo vytvarovanou jako váleček v alobalu. Nádivku už známe – bílé housky, dvě hrsti nasekaných mladých kopřiv, vajíčko, strouhanka, sůl, pepř a slaninu na kostičky pěkně vyškvařenou. Nádivka s jarními kuřátky – to je jedinečná kombinace.
Související
-
Pečená vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.
-
Kuře na cuketách
Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.