Jahodový tatarák

Myslela jsem, že z jahod – báječného letního ovoce - už jsem zkusila snad všechno. A přeci existují pokrmy z jahod, které rozhodně stojí za pozornost.

I když nejlepší jsou jahody přece jenom čerstvě utržené ze záhonu, všechny koláče, dortíky, koktejly i sladké omáčky jsou také vynikající. A k tomu si představte, existuje jahodový tataráček! 

Ingredience
  • 1 kg jahod
  • 400 g mascarpone (čerstvého sýru typu lučina, případně směs obou)
  • 250 ml šlehačky
  • 100 g sušenek 
  • 1 lžíce másla
  • rum dle chuti
  • cukr dle chuti

Ten masový moc často nejím, ale vyzkoušet tatarák z jahod, tomu jsem neodolala! Vlastně jde o dortík na způsob cheesecaku, protože k němu potřebujeme šlehačku, čerstvý sýr nebo mascarpone, cukr, sušenky, máslo a kapku rumu. A pochopitelně kilo jahod. 

Jahody nakrájíme na drobné kousky a pocukrujeme je. Tu kapku rumu použijeme právě teď na pocukrované jahody, vylepší jim chuť. Zatímco se jahody chladí v ledničce, vyšleháme šlehačku. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, rozdrtíme sušenky a v másle je opražíme. 

Teď vezmeme mísu, vyklopíme do ní sýr mascarpone nebo krémový sýr, celkem 2 balení, osladíme podle chuti a vmícháme šlehačku. Připravíme si mističky na jednotlivé porce. Vyložíme je fólií, protože je budeme po ztuhnutí vyklápět. Necháme pár hodin v ledničce, vyklopíme každou porci na talířek, zasypeme sušenkami s máslem a každý kopeček pak pokryjeme jahodami. Vypadají jako tataráčky! Tento osvěžující dezert nám rozsvítí léto, tak proč ho nevyzkoušet.

Související

  • Jahody v rumu

    Jahody v rumu! Recept, který kombinuje moje dvě nejoblíbenější ingredience určitě potěší i vás, pokud jste ovšem starší 18 let!

  • Jáhly s jahodovou omáčkou

    Období zrání jahod je to nejlepší na celém roce, nic ho nepřekoná! Jahody se ale musí nutně zpracovat co nejrychleji, protože příliš nevydrží.

  • Jahodové nanuky s kefírem

    Když je hodně jahod, pouštíme se obvykle do koláčů, knedlíků a já i do výroby mnoha kilogramů džemů.