Jahodový pohár
Jedna z nejvýraznějších pochutin jara a začátku léta jsou první jahody. Neměli bychom jich sníst příliš mnoho. Jednak hrozí alergická reakce a druhým důvodem je obsažený cukr. Z jahod je možné připravit stovky pokrmů, my ale vyzkoušíme jahodový koktejl.
Asi půl kilogramu jahod smícháme s mlékem a lžící cukru. Vše rozmixujeme a máme dezert po večeři.
Moderátorka Dáša Kubíková našla i další variace téhož pokrmu, kupříkladu jahody se zakysanou smetanou a medem. „Místo mléka dáme 250g zakysané smetany, přidáme tři lžíce medu a šťávu z jednoho pomeranče,“ vysvětluje Dáša. Vznikne nám poměrně husté pyré, které se nejlépe konzumuje lžičkou.
Z jahod si můžete připravit také pravý jahodový pohár, jen potřebujete kousky bábovky nebo piškotové buchty. 10dkg jahod rozkrájíme a stejné množství rozmačkáme na šťávu. Nachystáme také krém z 20dkg tvarohu, 20dkg zakysané smetany a lžičky cukru. Vše rozmixujeme do hladka.
Do poháru pak klademe buchtu, krém, jahody. Nahoru pak patří kopeček zmrzliny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.