Švestkový krambl

Klasický český ovocný koláč vypadá tak, že má dole na plechu těsto, pak ovoce a nahoře je drobenka.

V Anglii jsem se setkala s koláčem, který má ovoce úplně dole a musí se jíst lžičkou, jak se drobí. Ale to je právě správně – podle drobení se dokonce jmenuje, říká se mu krambl a recepty na něj si milovníci sladkého vyměňují už i u nás.

Základem je ovoce, mohou to být jablka, hrušky nebo švestky, ale se švestkami bude v těchto dnech chutnat nejlépe.

Ingredience
  • 500 g švestek
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 8 lžic ovesných vloček
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • hrst rozinek v rumu

Vezmeme asi půl kila švestek a vyndáme pecky. Hrst rozinek si namočíme do rumu a pustíme se do drobenky. Stačí nám 15 dkg hladké mouky, 10 dkg změklého másla, 8 lžic ovesných vloček a třtinový cukr – tři velké lžíce by měly stačit. Přidáme lžičku skořice, a všechno rukama promícháme a promačkáme, abychom získali drobenku. Těsto nebudeme potřebovat žádné, takže to už je všechno.

Na dno kulaté formy nebo malého plechu položíme švestky a přidáme k nim rozinky. Můžeme pokapat medem nebo lehce přisladit, záleží na vašich chutích. Na ovoce přijde drobenka. A protože máme troubu rozpálenou na 180 stupňů, vložíme do ní koláč asi na dvacet minut a pečeme, dokud nemá krásnou zlatou barvu.

Krambl se nabírá lžící na talíř a dokud je ještě teplo, může se doplnit zmrzlinou.

autor: dak

Související

  • Foccacia s rajčaty a rozmarýnem

    V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.

  • Cuketové placky

    Když necháme cukety na záhonku dlouho, vyrostou někdy do obřích rozměrů. Pak je ze všech stran slyšet, jestli někdo nechce cuketu, protože jich je enormní množství.

  • Chlebíčky po baskicku

    Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...