Jablečná bábovka paní Marie ze Světlé

Kdo má zásoby loňských jablek, může je zpracovat, ještě než budou ta letošní, do jablečné bábovky. Bábovka, to je totiž klasika, která nezradí. Ta dnešní je podle receptu paní Marie ze Světlé nad Sázavou.

Budeme potřebovat:

3 jablka,
3 vajíčka,
citron,
špetku soli,
180 g cukru,
1 lžička skořice,
6 lžic mléka
4 lžíce oleje
180 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva.
kokos na vysypání formy

„Nejprve si připravíme tři jablíčka – oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Potom rozdělíte vajíčka na bílky a žloutky a z bílků si vyšleháte tuhý sníh. Aby vám vydržel, přidáte k němu pár kapek citronu a špetku soli. Žloutky pak umícháte s cukrem a lžičkou skořice, přidáte mléko a olej a opět vymícháte. Nakonec přisypete mouku s práškem do pečiva,“ popisuje paní Marie.

Formu na bábovku vymaže a vysype ji strouhaným kokosem. Bábovka s kokosem v kůrce chutná zase trošku jinak.

Paní Marie přidává i radu k úspěšnému upečení bábovky: „Nejdřív ji peču 10 minut na 200 stupňů, aby nahoře zhnědla, potom ji přikryju alobalem a dopeču ještě 50 minut na nižší teplotu.“

Když se budeme řídit radami paní Marie, tak se nemůže nic pokazit. Jablka v bábovce dodají tu správnou vláčnost.