Olejová bábovka babičky Vlastičky
Když potřebujete pohoštění nebo vás honí mlsná, naprostou jistotou je česká oblíbená klasika – bábovka.
Když se posadí doprostřed stolu a pocukruje, je to královna moučníků, zvlášť pokud se recept na ni dědí v rodinách po generace.
- 150 g krupicového cukru
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- ¾ sklenky oleje
- 1 sklenka mléka
- 5 vajec
Taková je i olejová bábovka od paní Bohumily Sarnové, kterou ji naučila její tchyně. „To je recept naší babičky Vlastičky, maminky mého manžela. Mně strašně chutnala ta bábovka a moje maminka se vždycky divila, že to není možné, aby bábovka byla s olejem.“
Kromě oleje budeme potřebovat i základní ingredience a jako odměrku skleničku od hořčice, snad ji doma ještě máte.
„Rozmícháte si žloutky s cukrem a olejem, potom přidáte mouku s kypřícím práškem, do toho vlijete mléko, a nakonec lehce vmícháte sníh z pěti bílků. Vymažete bábovkovou formu, vylejete do ní těsto, když jste si předtím obarvili část těsta kakaem.“
„Peču na 175–180 stupňů slabou tři čtvrtě hodinu. Podle chuti můžete dát rozinky, ořechy nasekané, to pak máte jako biskupský chlebíček. A když to nařežete na dílky a dáte na to šlehačku, tak to je úplný zákusek,“ usmívá se paní Sarnová.
Související
-
Domácí raffaello kuličky
Studenti ze sekundy chotěbořského gymnázia napsali kuchařku s ovocnými a ořechovými recepty. Našli bychom v ní i recept na domácí kokosové kuličky, přezdívané rafaello.
-
Datlové koule v kokosu
Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.