Indická zeleninová omáčka sabdží
Sabží, tohle tajuplně znějící indické slovo znamená česky prostě zeleninovou omáčku. Můžete ji vařit každý den a každý den bude jiná – jinak barevná, jinak hustá, jinak chutná. Trik je totiž v používání různých ingrediencí a koření.
- brambory
- fazole
- květák
- cuketa
- mrkev
- cibule
- jakákoli zelenina
- římský kmín
- kurkuma
- koriandr
- kari
- gram masala
- olej
- sůl
Další triky prozradila třebíčská fyzioterapeutka Miroslava Gupta, má je od rodiny svého indického manžela: „Uděláte zeleninu, brambory s fazolemi, květák, různé druhy zeleniny, které se v Indii naprosto běžně seženou, ale tady to nekoupíte.“
Zelenina ovšem nemusí být nutně indická – základem mohou být brambory a květák, ale klidně přidáme zelí, mrkev, papriky, pórek, cuketu, prostě cokoliv, co potřebujeme spotřebovat.
A teď to nejdůležitější – koření indických chutí a vůní a jak s ním nakládat. „Rozpálíme olej, ale ne až se z něj kouří. Hodíme tam koření, ono se jakoby spálí a tím pustí chuť. Používá se římský kmín, kurkuma, koriandr, maximálně trošku kari nebo garam masaly. Ten základ koření je víceméně pokaždé stejný a koření by tam nemělo být více než deset sekund, aby se nespálilo. Většinou se sabdží jí s plackami, také s rýží.“
Zelenina se nechá změknout. K hotové omáčce můžeme upéct indické placky, nebo uvařit rýži, nebo obojí. Rýže je pro nás asi přirozenější a rukama ji také jíst nemusíme. Dobré ale bude vzít kvalitní rýži, třeba basmati nebo jasmínovou. Přidáme k ní do misky sabdží a oběd je hotový.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka