Dort z plněných tortill
Plněné tortilly se mohou stát nejen rychlým obědem, večeří či svačinou sbalenou na cesty, ale také vítaným překvapením na větší rodinné sešlosti. Dobré je vědět, jak z takové pochoutky vytvořit ještě něco navíc a vyrobit slaný zapečený dort.
Tip mi dala Dana Sádovská ze žďárského rodinného centra Srdíčko, která právě tuto dobrotu ochutnala a může ji jen doporučit. „Kuřecí masová směs, ostřejší, ta byla připravená a zpracovaná předem. Tortilly byly zatočené do tvaru kornoutu a kornouty poskládané jeden vedle druhého, nahoru sýr a zapečené, a to je strašně dobré,“ líčí.
- 400 g kuřecího masa opečeného na pánvičce
- 1 cibule
- červená paprika
- 1 šálek dipu k nachos
- 20 tortill
- 300 g strouhaného chedaru
- 300 g strouhané goudy
- koření na tacos nebo dle chuti
A teď si z kusých informací a čirého nadšení uděláme přesný postup. Budeme potřebovat plech vyložený papírem a troubu rozehřátou na 190 stupňů.
Na pánvi si promícháme asi 40 deka kuřecího masa s nakrájenou cibulí a červenou paprikou, osolíme a necháme kuře zatáhnout, aby bylo tepelně opracované. Pak vložíme maso do mísy společně s červenou omáčkou na tacos typu salsa a promícháme.
Připravíme si 20 tortill, které rozkrojíme na poloviny. Vysypeme do každé z nich asi dvě lžíce nastrouhaného čedaru a dvě lžíce goudy, přidáme masovou směs a srolujeme opatrně do kornoutů. Začneme od řezné hrany a snažíme se nevytlačit maso se sýrem ven.
Do středu plechu umístíme sklenici se širokým hrdlem a kolem ní vytvoříme prstenec tortillových kornoutů špičkami dovnitř a širší stranou vně. Zasypeme sýrem. Na první prstenec navršíme další kornouty a znovu zasypeme. Dort může být dvoupatrový, nebo pokud máte více tortill i vyšší!
Sklenici vyndáme a upečeme do křupava a zlatova, asi 15 minut. Tento slaný dort zkrášlí každou oslavu.
Související
-
Grilované cukety s bulgurem
Někdo pěstuje cukety do obřích velikostí, jiný je sbírá, dokud jsou ještě měkké a menší. V obou případech se ale tahle skvělá letní zelenina dá položit na gril.
-
Kuřecí prsa s fazolemi
Na čerstvou zeleninu je skvělé roční období. Pokud se vám dostanou do ruky zelené fazolové lusky a v lednici odpočívají kuřecí prsa, zkuste obojí použít na chutný oběd.
-
Veganská zeleninová směs
Dvě pánve, několik ingrediencí a chuť exotiky, přestože uvaříme hlavně ze zeleniny a hub. Výsledek můžeme kombinovat se salátem, zabalit do tortily nebo přiložit k masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka