Husí paštika

Chcete mít na stole něco skutečně lahodného, co sami vyrobíte a čím ohromíte na Silvestra návštěvu? Mám pro vás tip, a to od skutečně šikovného kuchaře. 

Martin Hašek z Lipnice nad Sázavou totiž dobře ví, že dobrota, jakou je husí paštika, je snadná, levná a úžasná.

500g husích jater (možno nahradit krůtími či kuřecími)

500g másla

sůl

muškátový květ

cabernet sauvignon (podle chuti)

1 vejce

cukr

solamyl

„Vezmeme půl kila husích jater, ale můžeme použít i levnější krůtí játra, ta jsou z mého pohledu možná i chutnější, ale recept je stejný. Rozemeleme je najemno a přidáme stejné množství rozpuštěného másla, prosolíme to, můžeme přidat muškátový květ a červené víno, nejlépe cabernet sauvignon,“ doporučuje Martin Hašek.

Chuť doladíme troškou cukru. Do směsi přidáme ještě jedno vejce a trochu solamylu na zahuštění, pokud je to potřeba.

Směs můžeme přendat do jakýchkoli formiček, do hrnečků, do formy na paštiku, překryjeme průhlednou kuchyňskou fólií a vložíme do vodní lázně. Podle Martina Haška by měla paštika zhoustnout ve vodní lázni o teplotě 90 stupňů asi za 40 minut.

Když paštika zhoustne, necháme ji vychladit v ledničce a podáváme – třeba na sváteční stůl s domácím křupavým pečivem.

autor: dak

Související

  • Kapří polévka podle Zdenky

    Stejně jako dělá každý jinak svůj nejlepší bramborový salát, tak se liší i recepty na kapří polévku.

  • Vylepšený řízek

    Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.