Husí paštika
Chcete mít na stole něco skutečně lahodného, co sami vyrobíte a čím ohromíte na Silvestra návštěvu? Mám pro vás tip, a to od skutečně šikovného kuchaře.
Martin Hašek z Lipnice nad Sázavou totiž dobře ví, že dobrota, jakou je husí paštika, je snadná, levná a úžasná.
500g husích jater (možno nahradit krůtími či kuřecími)
500g másla
sůl
muškátový květ
cabernet sauvignon (podle chuti)
1 vejce
cukr
solamyl
„Vezmeme půl kila husích jater, ale můžeme použít i levnější krůtí játra, ta jsou z mého pohledu možná i chutnější, ale recept je stejný. Rozemeleme je najemno a přidáme stejné množství rozpuštěného másla, prosolíme to, můžeme přidat muškátový květ a červené víno, nejlépe cabernet sauvignon,“ doporučuje Martin Hašek.
Chuť doladíme troškou cukru. Do směsi přidáme ještě jedno vejce a trochu solamylu na zahuštění, pokud je to potřeba.
Směs můžeme přendat do jakýchkoli formiček, do hrnečků, do formy na paštiku, překryjeme průhlednou kuchyňskou fólií a vložíme do vodní lázně. Podle Martina Haška by měla paštika zhoustnout ve vodní lázni o teplotě 90 stupňů asi za 40 minut.
Když paštika zhoustne, necháme ji vychladit v ledničce a podáváme – třeba na sváteční stůl s domácím křupavým pečivem.
Související
-
Kapří polévka podle Zdenky
Stejně jako dělá každý jinak svůj nejlepší bramborový salát, tak se liší i recepty na kapří polévku.
-
Vylepšený řízek
Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.