Husí játra jako předkrm

Husí játra jsou delikatesa, ať už se zpracují do paštiky, upečou v sádle nebo se připraví dušená jako předkrm. A právě tuto poslední možnost jsem také vyzkoušela.

Ingredience
  • 700 g husích jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g sádla (husí nebo kachní)
  • oregano
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 menší jablko
  • 100 ml bílého vína
  • sůl, pepř

Nejprve jsem se dozvěděla, že játra chutnají i vypadají lépe, když se předem namočí v mléce, někdo radí hodinu, jiný přes noc, tak si můžete vybrat. Před úpravou je pak otřeme do sucha a nachystáme si pánev s rozpáleným husím nebo kachním sádlem. Do něj vhodím na měsíčky nakrájenou cibuli, prolisované dva stroužky česneku a koření. Nejlepší je oregano, bobkový list, pár kuliček nového koření a k tom jedno menší jablíčko nakrájené na plátky.

Všechno společně mícháme a restujeme v sádle. Hned jak cibule zezlátne, přidáme do pánve játra, opečeme z obou stran a pak přilijeme deci bílého vína.

Podle toho, jak jsou játra silná, vše dusíme 10–15 minut tak, aby játra uvnitř zůstala růžová. Vyndáme je na talíř, a přes cedník přelijeme výpekem z pánve, který doslova překypuje chutěmi, ale játrům ještě chybí sůl a pepř. Těmi je posypeme až úplně nakonec.

Předkrm z jater můžeme podávat hned, nebo nechat vychladit a nabízet i studený. Chutná s čerstvým chlebem, zeleninou, ale třeba i osmaženou cibulkou.

autor: dak

Související

  • Pečená husa

    Svatomartinská husa, to je taková pochoutka, že jak začne listopad, už se na ni začínám těšit a plánovat, kdy půjde do trouby.

  • Králičí paštika s koňakem

    Za první republiky byla králičí paštika oblíbenou dobrotou, a když tak poslouchám návod, jak se dělá, nepřipadá mi nijak náročný.